Ці слова Павла Тичини, присвячені героям бою під Крутами — нагадування усім поколінням українців про ціну, заплачену за незалежність України. Напередодні, Президент України, своїм указом таки постановив, визнати на державному рівні борцями за незалежність у ХХ столітті всіх учасників політичної, партизанської, підпільної та збройної боротьби, які ставили за мету здобуття Україною незалежності. Як вшановували героїв Крут у Рівному — бачила Світлана Сирота.

29 січня 1918-го у нерівному бою з більшовиками загинули близько трьох сотень українських студентів, які захищали підступи до Києва. У ХХІ столітті, на 19-му році української державності їх таки визнали борцями за незалежність України. В самому серці Рівного у пам'ять про подвиг героїв Крут цього дня запалили тризуб.

Рівнян до акції долучилося небагато: чи то погода далася взнаки, чи кілька десятків років замовчування або перекручування цієї сторінки української історії. Ще менше прийшло ровесників навіки юних героїв Крут. Але вони вірять у своє покоління.

Тим часом обласні та міські чиновники на жодні публічні заходи цього дня не спромоглися. Вочевидь, виконати виданий напередодні президентський указ просто забракло часу.