"Віднині на всіх українських землях, розділених віками - Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю" - такі слова пролунали 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві на знак об'єднання двох республік - УНР та ЗУНР. Тоді єдиній і соборній Україні не судилося жити довго. Вдруге символічний акт злуки відбувся вже 22 січня 1990-го року. На вулиці українських міст і сіл вийшли тисячі людей і утворили великий живий ланцюг як символ об'єднання країни. 11 років тому ця дата стала державним святом - Днем Соборності України. Як святкували його сьогодні у Рівному - про це Андрій Лобчук.

У Рівному день Соборності України відзначили традиційно покладанням квітів до пам'ятників та концертом на головній сцені в області. Щоправда вшанування героїв, мабуть через великий мороз, були не масовими і короткотривалими. Та й героїв було мало, а більшість учасників — молодь з символікою кількох політичних сил в руках.

А розпочалася хода пам'ятниками також традиційно з Покровського собору, де відслужили Божественну літургію. Знову ж таки помолитися прийшло не багато охочих, як серед чиновників. так і простих рівнян.

Після покладання квітів та вінків до пам'ятників „Загиблим за Україну” та Головному Отаману Армії Української Народної Республіки, голові Директорії УНР Симону Петлюрі, вшанували також могилу ще одного з українського військового діяча, командувача Східною групою об'єднаної Армії Української Народної Республіки і Галичини Василя Тютюнника.

Не випадково, кажуть історики, що акт злуки українських земель було проголошено 22-го січня. Саме у цей день, щоправда роком раніше у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, за яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. І хоча вже невдовзі після Соборності України — її знову роз'єдинили день 22 січня 1919 року показав, що усі українці хочуть бути разом.