Хоста - прекрасна вічнозелена рослина, яка настільки невибаглива у догляді, що виростити її у змозі навіть квітникар-початківць. Весь догляд за хостою зводиться до своєчасного поливу, прополюванні та сезонному внесенню добрив, але, звичайно, головні переваги цієї рослини - морозостійкість і тінелюбність.

Посадка

Висаджувати хосту у відкритий грунт потрібно в квітні, для цього ще в березні потрібно удобрити місце посадки і перекопати, тоді висаджені рослини дуже швидко підуть у ріст і протягом 3-4 тижнів повністю укореняться. При посадці між хостами має бути відстань не менше 40-50 см, оскільки коренева система розростається у цих рослин вшир.



pic

Підходяще місце для посадки

Потреба в яскравості освітлення хости залежить від забарвлення листя даної рослини, як правило, більшість її видів полюбляють півтінь і тінь, але всі вони можуть спокійно рости і розвиватися на «сонячних» клумбах. Але слід пам'ятати, що ті представники виду, у яких строкате розфарбування листя, фіолетове або біло-сіре, через занадто яскраве світло можуть втратити оригінальне забарвлення і стати просто зеленими. Часто хосту використовують в ландшафтному дизайні, для цього ближче до стежки висаджують низькорослі види, а за ними - високі представники даного виду. Також дуже часто хосту садять в саду, в тіні дерев, через погане освітлення таке місце дуже часто залишається вільним, оскільки інші рослини погано ростуть без достатньої кількості сонячних променів. Хоста не вимагає частих пересадок, вона може рости на одному місці по 10-15 років, особливо, якщо регулярно її удобрювати.



pic

Оптимальний полив Поливати хосту бажано вранці, робити це слід через день, а в сильну спеку - кожен день. Для поливу бажано використовувати воду, яка ледь простояла на відкритому повітрі і прогрілася, холодна вода некорисна для кореневої системи рослин. Багато дачників збирають дощову воду, вона також прекрасно підходить для поливу не тільки хости, а й усіх інших мешканців саду та городу. Полив повинен бути помірним, але регулярним, не потрібно заливати рослини, надмірно зволожена земля може стати причиною загнивання коріння і подальшої загибелі рослини.



pic

Підживлення

Добрива слід обов'язково вносити в період бутонізації, цвітіння і ранньою весною, до початку росту рослини. Як підгодівлі слід чергувати органічні добрива і мінеральні, тоді рослина зможе отримати весь збалансований набір корисних речовин. Перед тим, як удобрювати грунт, слід видалити всі бур'яни біля рослин і рясно полити землю.

pic

Розмноження

Найчастіше насіння хости сіють в домашніх умовах в кінці березня-початку квітня, вже через 3-4 тижні виростає розсада, яку можна пересаджувати у відкритий грунт. Бажано молоді саджанці висаджувати в землю разом з грудкою землі, тоді коріння не пошкоджуються і рослина не травмується під час посадки. Недолік розмноження насінням це те, що перші квіти з'являються через 4 роки після посадки в грунт. Ще один варіант розмноження хости - поділ куща на початку осені, цей спосіб набагато простіше і вже наступної весни нову рослину зацвіте.