До Євро-2012 – європейські дороги. На Рівненщині розпочали масштабну реконструкцію міжнародної траси Київ-Чоп. Над проектом, крім українців, працюють французи, азейбарджанці та турки. Планують привести до ладу понад сотню кілометрів доріг, звести два десятки мостів, встановити освітлення. Грандіозні зміни чекають на в'їзди до Рівного з боку Києва та Львова. І усе це - трохи більше, ніж за два роки. Гроші європейські - від Банку реконструкції та розвитку.

Реконструкція рівненського відрізку траси Київ-Чоп розпочнеться з цього перехрестя при в’їзді до Рівного. Аварійна ділянка дороги зміниться до невпізнанності – обіцяють інженери. Небезпечний схил засиплять землею. Дорогу вирівняють і зроблять багаторівнево. Тут буде складна “розвилка”, яку шляховики умовно називають “конюшиною”.

Зміниться і в'їзд до Рівного з боку Львова. 26 кілометрів дороги ремонтуватиме азейбарджано-німецька фірма. Потім іноземці попрямують на схід. 114 кілометрів шляху та узбіччя вкриють новим шаром асфальто-бетону, встановлять освітлення та нові знаки. А ще оозвалять старі і зведуть нові два десятки мостів.

Найбільше роботи дістанеться саме турецьким підрядникам. За проектом вони мають привести до ладу понад 60 кілометрів шляху. Тож уже проводять геодезичні роботи і будують містечко для своїх працівників неподалів Корця. Тут, окрім житла, будуть офіси та лабораторія.

А ось на цьому майданчику через місяць працюватимуть вже три заводи, які виготовлятимуть асфальто-бетон. Сировина – зовсім поруч. Це граніт та щебінь. За десяток кілометрів звідси - іще один завод. Тут робитимуть асфальт для останньої ділянки – від Корця, що на Рівне нщині і до Новоград-Волинського на Житомирщині. Керують усім проектом французькі інженери.

Що й коли ремонтуватимуть, розписано на ось таких інформаційних щитах. Там навіть є вибачення перед водіями за тимчасові незручності. Терпіти затори на дорогах водіям доведеться трохи більше двох років. Закінчити проект іноземці планують в листопаді 2010-го. Тож до Євро 2012 мають шанс впоратися.