Виростити ранню запашну редиску нескладно навіть починаючому городникові. Всього-то й потрібно, що шматок землі площею у два квадратних метри, розташований таким чином, щоб він добре прогрівався сонцем.

Редис, або як цей овоч у просторіччі іменують, редиска, вирощування якої не складає особливих труднощів, була вивезена, за переказами, з Китаю мандрівником Марко Поло. З Венеції, куди він її привіз, редиска поширилася вже по всій Європі, звідки й потрапила в Росію, за особистим розпорядженням Петра I. Редис славиться не тільки харчовими, але і цілющими властивостями. Він чудово виводить шлаки з організму і, що важливо для людей, які мають надлишкову вагу, розщеплює жири.

Як тільки частина ділянки трохи просохне від вогкості та прогріється на сонці, можна починати скопувати й рихлити її. Редис саджають так рано тому, що дуже тривалий світловий день сприяє проростанню квіткових бутонів замість м'ясистих бульб. Якщо редис буде посаджений пізніше, то варто зменшити для нього світловий день, покривши грядку темною плівкою.

pic

Ґрунт, у який потрібно посадити редис, не має потреби в органічних добривах, більше того, на вгноєному ґрунті редис рости не буде. Він вимагає тільки мінеральних добрив, краще гранульованих, які продають у спеціальних магазинах. Але якщо ви посадите редис у землю, у яку вносилися органічні добрива торік, редис віддячить вам гарним урожаєм.

Є одне обмеження при посадці цієї культури, яке варто виконувати. Редис не можна саджати на те місце, на якому торік росла капуста або редька. Ці рослини одного виду, і у них однакові шкідники. Та й сам редис час від часу має потребу в зміні місця посадки.

Зате дуже добре редис росте після огірків, томатів, картоплі, бобових.

pic

Редис відкриває сезон ранніх весняних овочів. Він є і самим скоростиглим з сімейства коренеплідних. Але сорти редиски настільки різноманітні по способах вирощування та термінами дозрівання, що це дозволяє мати круглий рік на столі свіжий редис. При виборі сорту потрібно орієнтуватися на наступні якості редису:

- сорт повинен бути скоростиглим, тому що це одна з найбільш ранніх культур, і бажано одержати врожай якомога раніше.

- сорт повинен бути високоврожайним, оскільки ділянка, що засівається редисом зазвичай невелика.

- сорт повинен бути стійким до стрілкування.

pic

Редис висівають на грядках рядками, відстань між рядками приблизно десять або п'ятнадцять сантиметрів. Глибина рядка півтора сантиметри. Рядки потрібно полити, утрамбувати та висіяти на них насіння разом із гранулами добрив. Потім рядки засипати землею і чим-небудь позначити, щоб зручно було поливати.

Після посадки редис сходить зазвичай на п'ятий або шостий день. Коли з'являються перші листочки, на рослину може напасти хрестоцвітна блішка. Для захисту від неї добре обсипати листочки попелом або тютюновим пилом.

Поливати редис потрібно рівномірно. При рясному поливі бульби рослини розтріскуються. При недостатньому поливі смак редису погіршується. Він стає гірким і дерев'янистим.

Від посадки до збору врожаю проходить від 20 до 25 днів, що залежить від сорту. Скоростиглі сорти дають врожай ще раніше.

Після збору врожаю редису на місце, що звільнилося, можна посадити огірки або помідори, тому що час посадки цих культур збігається з часом дозрівання редису.

Джерела: supersadovnik.ru/, domovyk.com/, agronomist.in.ua/