З дитинства в уяві кожного з нас Новий рік асоціюється з казковою атмосферою та очікуванням дива. Та в більшості випадків ми починаємо відлік нового року досить банально — вдома з келихом шампанського та традиційними стравами, а вже наступного року не можемо згадати подробиць святкування. Та хіба ми не варті того, щоб раз на рік таки відчути себе у казці? А що може бути феєричнішим, ніж знайти подарунок під справжньою ялинкою у засніжених горах?

У Закопане на Новий рік та Різдво їдуть за казкою Уже більше ста років до підніжжя Високих Татр — польських Карпат, гір альпійського типу — з’їжджаються туристи з усієї Європи. У вузькій долині на висоті 900 м розташувалась “зимова столиця” Польщі, місто-курорт Закопане, де полюбляють відзначати новорічні свята шанувальники справжньої казки. — Для любителів лиж тут справжня “мекка”, майже 100 гірськолижних спусків із загальною довжиною трас 160 км. Але у Закопаному настільки розвинута інфраструктура, що тут знайдеться безліч розваг і для тих, хто не катається на лижах, — розповідає директор туристичної агенції “Пульсар-тур” Михайло Будній. — На наших туристів чекає п’янке повітря Високих Татр, аквапарки на термальних джерелах, катки з ковзанами, дискотеки, нічні клуби, національні колиби з гуральськими смаколиками та напоями, різноманітна екскурсійна програма. Ви отримаєте порцію корисного адреналіну від пішохідної екскурсії на Морське Око, під’йому на панорамній підвісній канатній дорозі на Каспровий Верх, Губалувку... Зовсім поруч магічний Краків зі стародавніми пам’ятками, які входять до світової спадщини ЮНЕСКО. Відпочинок у Закопаному — найліпший вибір, адже цей курорт знаходиться всього за 600 км від Рівного, що вдвічі ближче, ніж до Криму і значно дешевше, ніж у Карпатах. Дістатися туди можна як автобусом турфірми, так і власним автомобілем, а клопіт з відкриттям візи та бронюванням готелів залишіть для туристичної агенції, — резюмував Михайло Будній.

Гуцульський банош замість олів’є Ті, кому ближчі до серця українські Карпати, про власний відпочинок повинні подбати теж заздалегідь. Як розповів Володимир Білоус, керівник однойменної туристичної агенції, уже за місяць до Нового року в агенції припинили приймати заявки від туристів. — Ми пропонували новорічний відпочинок у місті Яремче, — каже пан Володимир. — Оскільки у період зимових свят це дуже популярний напрямок — то попит значно перевищив пропозицію. Своїм клієнтам, окрім проживання і розваг, пропонували також поїздки у гірськолижний комплекс Буковель. Я уже неодноразово мав нагоду переконатися, що для любителів лижного спорту це найкращий варіант, якому в Україні й немає гідної альтернативи. Як переконує пан Володимир, прихильникам менш активного відпочинку у Карпатах теж сумувати не доведеться. Якщо погода буде сніжною, прогулянка на санях, запряжених кіньми, надовго залишиться у спогадах. А якщо небесна канцелярія на свято все ж “підвела”, теж не біда — посидіти в автентичній колибі, куштуючи традиційні гуцульські страви — надзвичайне задоволення. Чотириденні новорічні тури у Карпати пропонують у туристичній агенції “Спеціаліст Тревел”. Тут для незабутнього відпочинку туристів у Яремче пропонують навіть новорічну вечірку з традиційними гостями свята — Дідом Морозом та Снігуронькою. У вартість туру (1600 гривень з людини) включений також проїзд, проживання у приватних садибах, дворазове харчування, поїздка у Буковель, екскурсії. — Ми намагалися влаштувати людям відпочинок доступний, але у той же час насичений (як для любителів активного відпочинку, так і для тих, хто хоче спокою та перепочинку від міської суєти). Для прикладу, туристів, які не вміють чи не хочуть кататися гірськими схилами, чекатиме подорож на канатній дорозі, з висоти якої відкриваються краєвиди неймовірної краси та оглядове кафе, — розповідає директор туристичного агентства “Спеціаліст Тревел” Наталія Савенко. — Також ми надаємо клієнтам можливість дістатися до місця відпочинку власним транспортом та відмовитися від певних запланованих заходів. Це відповідно скоригує вартість туру. Замовити котедж, номер у готелі чи кімнату в агросадибі на свята можна й без допомоги турфірм на сайті wedhotel.ru. Втім, у такому випадку варто бронювати місця за кілька місяців до свята. Як довів експеримент журналіста “ОГО”, зараз зробити це вже практично нереально. Вільними залишилися тільки котеджі, вартість проживання в яких становить 2-2,5 тисячі гривень за добу.