Практично усі виробники зазначають на упаковці, що сік 100% натуральний, але в дійсності, це не так. Найнатуральнішим соком вважається, безумовно, свіжо вижатий з фруктів або овочів сік - «фреш». Але його необхідно готувати кожного дня оскільки він має дуже обмежений термін придатності і упаковувати в спеціальну тару.

Все це не дуже зручно, але корисно і Ви самі маєте можливість контролювати його склад та якість продуктів.

Якщо Ви обираєте вже приготовлені соки рекомендуємо дотримуватися таких простих правил:

1. Вибираючи сік уважно вивчіть інформацію, яка написана на його упаковці. Згідно з державними стандартами, соком вважається лише напій, в якому частка фруктової частини становить 100%, а на маркуванні якої є напис «сік». Якщо ж на упаковці цього позначення немає, а можна побачити лише яскраву назву «Яблучний», «Персиковий», «Апельсиновий» та красиву картинку із зображенням фруктів чи овочів, це ще зовсім не означає, що перед Вами саме сік.

Багато виробників "грають" поняттями "сік" і "нектар", і тим самим вводять покупця в оману. Наприклад, на етикетці упаковки написано «апельсиновий сік», а на зворотному боці меншим за розміром шрифтом указують "вміст фруктової частини не менше 50%". Так помаркований продукт не є насправді соком - це нектар. У натуральному соку має бути 100% соку, у соках з добавками (наприклад, цукром) вміст соку має бути не менше 95%.

2. Також уважно вивчите склад готового продукту. У ньому не повинно бути консервантів (сік зберігається завдяки температурній обробці і особливій упаковці), стабілізаторів, фарбників, штучних ароматизаторів та підсолоджувачів. Іноді в соку може бути цукор (сахароза, глюкоза, фруктоза), тоді на маркуванні повинно бути зазначено, що він «підсолоджений» або «з цукром», а також сіль і спеції (в овочевих соках), це цілком допустимо.

При виготовленні соку з двох та більше видів фруктів чи овочів на споживчому пакуванні зазначають їхні назви, розташовані в порядку зменшення їх масових часток в продукті. Соки можуть бути освітлені (фільтровані) та неосвітлені, за винятком виноградного, який завжди продається освітленим.

3. Більшість соків, представлених на ринку, відновлені, тобто виготовлені з концентрованого натурального соку з додаванням підготовленої питної води. Якою кількістю води він відновлюється - це вже на совісті виробника. але співвідношення соку і води повинне забезпечувати всі властивості натурального соку. Строго кажучи, відновлений сік практично не відрізняється від соку прямого віджиму. За вмістом вітамінів, мінералів, поживних та хімічних властивостей вони ідентичні. Звичайно, за умови суворого дотримання технології як при концентрації, так і при відновленні соку, на що ми і маємо надію.

Те, що сік прямого віджиму або відновлений, обов'язково вказується на етикетці поряд із назвою. Всі соки в пакетах - відновлені. Тому для впевненості в якості продукту радимо купувати сік, фасований у скляну тару, бо при виборі ви відразу можете оцінити прозорість освітлених соків та інтенсивність кольору соку. Яскраве забарвлення протягом тривалого періоду притаманне лише апельсиновому соку. Наприклад, натуральний гранатовий сік, який теж від природи насиченого кольору, має здатність швидко окислюватись та поступово тмяніти. Надати більш «товарного» вигляду цілющій рідині можливо лише додаванням барвників. Вдома оцініть аромат соку. Слід пам'ятати, що сильно виражений аромат має, зазвичай, лише свіжоприготований сік, а от коли від соку «подих забиває», то швидше за все, не обійшлося без «допомоги» ароматизатора.

4. Зверніть увагу на термін придатності і зовнішній вигляд упаковки. Якщо паперова упаковка вицвіла, але дати свідчать, що товар ще не прострочений, то це говорить про порушення умов зберігання. Тобто, продукт напевно зіпсований.

5. Висока ціна - далеко не завжди гарантія високої якості, адже в неї входять ще й затрати на рекламу, піар-акції, розкручений бренд тощо.

6. Запитуйте у продавця сертифікат відповідності, або інші документи, що можуть підтвердити якість соку (сертифікат якості виробника).

Джерело