28 листопада почнеться піст, як підготовка до свята Різдва Христового. Протягом 40 днів молитвами й обмеженнями в їжі віруючі очищають свої душу й тіло. Закінчується піст 7 січня, коли православні відзначають Різдво Христове.

Правила Різдвяного посту

1. Під час посту заборонені м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир.

2. У понеділок, середу та п'ятницю Різдвяного посту забороняються риба, вино, рослинна олія (піст вважається строгим, але все-таки не таким строгим, як піст перед Великоднем).

В інші дні тижня – вівторок, четвер, субота та неділя – дозволено приймати їжу з рослинною олією.

3. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботи та неділі і великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

4. Від 30 грудня до 5 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.

Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст - хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі.

Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися - наприклад особи, які перебувають у відрядженні.

Протягом посту можна вживати продукти рослинного походження - картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту, тощо), консервовані салати. Не бажано вживати майонез, до складу якого входять яйця, але можна вживати різні види харчового маргарину (без домішок молокопродуктів).

В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні - горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.