Спроба об'єднати церкви двох патріархатів - Київського та Московського - зазнає краху. Митрополити УПЦ МП відкликають свої підписи через "братську солідарність".

Митрополити УПЦ МП вважають, що митрополитами Київського патріархату було порушено умови Меморандуму.

Митрополит Рівне нський і Острозький Варфоломій вину за порушення Меморандуму повністю покладає на прихильників УПЦ КП: "прихильники УПЦ КП, грубо порушують пункт №4 Меморандуму, в якому мова йде про припинення захоплень православних храмів, через три дні підписання Меморандуму, а саме 16 листопада, зробили нові спроби захопити храми в селах Птича Дубенського району та Бадівка Острозького району. Провокації з боку УПЦ КП не припиняються.

Виходячи з вищевказаного я відкликаю свій підпис під Меморандумом, як документом, який не приніс миру і стабільності для православних віруючих Рівне нщини."



pic

Слідом за ним відкликав свій підпис і митрополит Сарненський і Поліський Анатолій: "Ознайомившись з заявою керуючого Рівне нсько-Острозькою єпархією Української Православної Церкви високопреосвященнішого Варфоломія, митрополита Рівне нського і Острозького, щодо порушень пунктів Меморандуму представниками Київського Патріархату, ... розділяю занепокоєння та волевиявлення митрополита Варфоломія.

Проявляючи братську солідарність – відкликаю свій підпис під Меморандумом."

Не забарились із реакцією на такі заяви на сайті Рівне нської єпархії УПЦ Київського Патріархату, де офіційно заявили: "...ніяких провокацій, якими б ми порушили 4-пункт Меморандуму, з боку Рівне нської єпархії УПЦ КП ні 15, ні 16 листопада не було і по сьогоднішній день немає. Мало того, значною мірою саме завдяки посередницькій участі благочинного парафій Дубенського району прот. Ігора Загребельного та духовенства Рівне нської єпархії УПЦ КП, 16 листопада у с. Птича Дубенського району вдалося уникнути розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Це можуть підтвердити як прихильники Київського, так і Московського патріархатів".

Після таких подій тепер складно визначити, чим може закінчитися протистояння єпархій.

Джерела: Рівне нщина православна

САРНЕНСЬКА ЄПАРХІЯ УПЦ