Восени всім садівникам і городникам знову потрібно думати про захист рослин від хвороб і шкідників перед зимовим сезоном. Зараз шкідники готуються до зимівлі, щоб по весні прокинутися і почати свою шкідливу діяльність.

Мідний купорос. Використовують його рано навесні та пізно восени наприкінці листопаду. На 10 л беруть 100 г купоросу. Найчастіше такою сумішшю обприскують кісточкові культури - абрикоси, сливи, персики та вишні. Корисна така обробка і для винограду. На одне дерево йде майже 2 л розчину. Прийнято вважати мідний купорос майже екологічно чистим препаратом. Але це не так: купорос - дуже агресивний фунгіцид, і при обприскуванні потрібно подбати про засоби захисту - марлеву пов'язку, окуляри і спецівку. Недолік препарату - легко змивається дощем.

Бордоська рідина. Суміш розчину вапняного молока і мідного купоросу. Застосовують 1% бордоською рідиною. Готують так: в дерев’яному або емальованому посуді в невеликій кількості гарячої води розчиняють 1 кг мідного купоросу, потім розводять в 50 л холодної води. В іншому посуді поступово гасять 1 кг негашеного вапна. Потім доливають 50 л води і проціджують. Перед обприскуванням розчин мідного купоросу при постійному перемішуванні вливають у вапняне молоко (ні в якому разі не навпаки!). Щоб розчин краще прилипав, можна додати 100 г цукру на 100 л розчину або стакан борошняного клейстеру на відро розчину. Якщо немає можливості приготувати розчин самостійно, то бордоську рідину можна купити в магазині. Бордоською користуються в теплу суху погоду (але не перед дощем!). Не можна обприскувати у вологу погоду і в спеку, коли можливі опіки на листках і плодах. Витрата – 10 л на плодове дерево. Застосовується проти парші яблуні та груші, плодової гнилі та ін. При борошнистих росах бордоську не застосовують.

Карбамід. Ще один препарат для обробки саду восени. Його частіше застосовують у яблуневих і грушевих садах. Обробку проводять, коли опаде 50% листя. На 10 л беруть 700 г сечовини й обприскують дерева та ґрунт під ними. Механізм дії препарату простий - листя швидше перегниває, і спори грибків, що знаходяться у ньому, не доживають до весни. Препарат - екологічно чистий і для людини нешкідливий. Але поспішати не потрібно. Якщо обробити сад занадто рано - листя одержить опіки і передчасно обсиплеться, погіршивши зимостійкість дерев. Недолік цього азотного добрива - воно швидко розкладається на відкритому повітрі.

Залізний купорос. Якщо у вас сад старий, то обов'язково обприскайте його восени залізним купоросом. Він допоможе розправитися з лишайниками, мохами, цитоспорозом, чорним раком і грибковими хворобами. Завдяки цьому препарату дерева підсилять ріст і підвищать урожайність. До того ж залізний купорос швидко окисляється і стає практично нешкідливим для людини. На 10 л води беруть 300-400 г залізного купоросу. Препарат малоефективний проти грибкових хвороб.

Солярка. Її застосовують як навесні, так і восени. Тільки восени треба бути дуже обережними, щоб не нанести опіки деревам. Тому чекають, поки опаде все листя з дерев, і тільки після цього виконують обприскування. На 10 л беруть 0,5 л солярки. Такий розчин ефективний проти шкідників, але, на жаль, зовсім не працює проти грибкових хвороб. Правда, садівники це виправляють, додаючи на 10 л розчину 100 г мідного купоросу.

Сода кальцинована. Хороша тим, що не залишає опіків на рослинах. Застосовується для обприскування аґрусу і смородини проти борошнистих рос у дозуванні: 20-50 г на 10 л води. Для прилипання додають 30 г мила або 2 столові ложки цукру.

Джерело: domovyk.com, agrosputnik.net, agro-sad.com.ua