Пропонуємо вашій увазі відповіді голови РОДА Віктора Матчука на запитання інтернет-користувачів, які не увійшли до програми "З Матчуком про головне" у вівторок, 3 листопада, на Першому місцевому.

Запитання: Чи є в лікарнях області спеціальне обмундирування для лікарів та необхідна кількість палат з розрахунку не більше 2-х хворих в одну палату, якщо виявиться, а воно все ж вилізе, і медики всі про це знають, тому і масово йдуть на лікарняні, що люди вмирають не від грипу, а від чуми чи особливої форми тифу. Дайте відповідь.

Відповідь: В області підтверджено діагноз грипу вірусологічно у хворих та з трупного матеріалу виділено РНК вірус грипу типу А.

Запитання: Як будуть платить вчителям в період карантину? У Рівному на період канікулів в школах ПРИМУСИЛИ масово написати заяви за свій рахунок. Мало того, позакласна робота почалась оплачуватись з жовтня місяця. Це тому, що вчителі отримують дуже великі гроші?

Відповідь: Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 1004 від 02.11.2009 „Про внесення змін до наказу МОН від 30.10.2009 №996" в усіх навчальних закладах області з 02.11.2009 запроваджено канікули на три тижні. Відпрацювання робочого часу та оплата праці педагогічним працівникам здійснюється відповідно до п. 71 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27.05.1993 за № 56, яким передбачено, що за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, проводиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Запитання: Чому країна виявилась настільки не готовою до епідемії? Чому Тимошенко щовечора звернення до народу виголошує по усіх програмах, ПОКАЗУЄ ЯК МАРЛЮ В ЧЕТВЕРО СКЛАДАТИ (я це сам вмію, до речі), ЗАКЛИКАЄ ШИТИ СОБІ І КУМУ СВАТУ БРАТУ, а в аптеки завезти ті самі пов’язки не могла, чи як? Чому вона лише виборами дуже занята, а людьми простими ні???

Відповідь: У перші дні епідемії грипу мешканцями області було розкуплено в аптечній мережі тримісячний запас засобів захисту (маски). У даний час в область надійшло за державними закупівлями близько 250 тис. масок, виділено 120 тис. метрів марлі з державного резерву для пошиття масок.

Запитання: Вікторе Йосиповичу, а Ви знаєте, що у новинах в Італії, Австрії передають, що в Україні не свинячий грип, а хвороба, про яку в Україні влада не хоче чути?

Відповідь: Збудник, що викликав захворювання на грип в області, підтверджений у вірусологічних лабораторіях.

Запитання: Кажуть що противірусний препарат Таміфлю шкідливий для здоров’я і він викликає багато побічних ефектів! Правда це? Чи почнеться масове травлення людей?

Відповідь: Лікарський засіб Таміфлю, як і всі лікарські засоби, має побічні дії, про що людина, яка купує препарат, отримує інформацію з інструкції для медичного застосування препарату. З Державного формуляру лікарських засобів про побічні дії на застосування відповідного препарату: "нудота і блювання, бронхіт, безсоння, запаморочення".

Запитання: Чи є інформація щодо фінансових зловживань з боку керівництва обласної лікарні чи керівництва інших лікарень?

Відповідь: Немає.

Запитання: Уряд виділив у квітні 50 мільйонів гривень на запобігання епідемії грипу. Що отримала Рівне нська область з цієї подачки?

Відповідь: Рівне нська область отримала 4,7 млн. грн.

Запитання: Таміфлю коштує 300 грн. помножити на 14 тисяч доз в Рівне ській області = 4 мільйони двісті тисяч. А на всеукраїнському рівні - прибутки медиків у сотні мільйонів.

Відповідь: В Рівне нську область поставлено 18640 упаковок "Таміфлю". Даний препарат буде розподілено по мережі лікувально-профілактичних закладів для проведення специфічного лікування вірусу грипу АH1N1 Каліфорнія 04/09

Запитання: Заява Тимошенко щодо аптекарів. Скількох з них покарано за відсутність масок, медикаментів, завищені ціни? Чи це Юлії піар?

Відповідь: Аптечними працівниками реалізована за кілька днів велика кількість протигрипозних засобів, що вичерпало їх оптові запаси. Матеріали щодо підвищених цін окремими аптечними закладами передані в Державну інспекцію з контролю за цінами в Рівне нській області для законного вирішення проблеми.

Запитання: Я служив в Афганістані, і подібні симптоми, коли в людей (солдат) згорали легені за 2-3 доби, ставалися досить часто, тільки тоді це називалось ЧЕРЕВНИМ ТИФОМ.

Відповідь: Черевний тиф відноситься до кишкової групи інфекції, а грип і ГРВІ до повітряно-крапельної інфекції. Фактори передачі при черевному тифі - вода, харчові продукти, брудні руки та предмети навколишнього середовища, тому і основний напрямок профілактики при грипі - маска, а при черевному тифі - забезпечення населення доброякісною водою, харчовими продуктами.

Запитання: Вікторе Йосиповичу. Чи нормально те, що напередодні епідемії грипу лікарів, скажімо, поліклініки №1 по вул. Мірющенка примушували написати заяви на двотижневі відпустки без збереження заробітної плати (міська влада пояснила це браком коштів на медицину)? Чи нормально те, що дільничні терапевти, які зараз знемагають від великої кількості викликів, їздять на дільниці за власні кошти і їм не виплачують навіть проїзних (знову влада міста розводить руками - немає коштів на ці цілі)? Чи нормально те, що зараз, у час епідемії місто обслуговує лише 10 бригад "швидкої" замість 24 - за нормою одна "швидка" на 10 тисяч населення (міська влада знову розводить руками - мовляв, немає коштів)? То навіщо така міська влада, яка не може подбати про наповнення міського бюджету (а джерел поповнення його ой як багато - та ж сама оплата за оренду землі)? І чи не повинна ця епідемія стати предметом для роздумів для властьімущих, що наша медицина ще на "печерному" рівні. Тут би повчитися у тої ж Білорусі, де хоч, можливо, і бракує демократичних свобод, але немає, скажімо, епідемії, туберкульозу, як у нас, в Україні.

Відповідь: Міський бюджет в повному обсязі не забезпечує потреби закладів охорони здоров'я, тому і виникають деякі проблеми з фінансуванням. Обласною державною адміністрацією, Управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації разом з органами влади м.Рівне вживаються невідкладні заходи щодо налагодження стану справ. Написання ж працівником заяви на відпустку за власний рахунок можливе лише за згодою працівника. Нормативні документи, які зобов'язують працівника писати таку заяву без його згоди, відсутні.

Запитання: Як буде оплачуватись праця медперсоналу на період епідемії? Мабуть, як завжди: лікарям - з кишень хворих, а медсестрам - шоколадка?

Відповідь: Оплата праці медичним працівникам здійснюється відповідно наказу Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 № 308/519 „Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення" п.2.2.8.

Запитання: Поступила такая информация: «гибель 2 людей в Ровно вызвано легочной чумой, вывод был сделан после вскрытия. А вызвана она из-за того, что спалили мусор в Тернополе. И зтот мусор еще вывозится сейчас в Ровно... Чем думают власти?

Відповідь: Станом на 03.11.2009 в області померло троє людей з діагнозом двобічна негоспітальна пневмонія, важкий перебіг, дихальна недостатність. Діагноз підтверджено вірусологічною лабораторією облСЕС. Діагноз попередній. Остаточний буде після досліджень в лабораторії в м.Київ.

Запитання: Якщо були такі прогнози з захворюванням на грип, то чому влада нічого не зробила, аби запобігти цьому, зробити запаси медикаментів для профілактики грипу? Сьогодні 2 листопада, а в аптеках як не було масок чи аскорбінової кислоти, так і немає, не говорячи про щось інше.

Відповідь: 05.05.2009 був виданий наказ МОЗ України №304 "Про затвердження плану реалізації заходів щодо недопущення проникнення на територію України вірусу свинячого грипу", 08.05.2009 - розпорядження голови облдержадміністрації №152 "Про заходи щодо запобігання виникненню серед населення області захворювання на грип А (Н1N1). Проведене засідання спеціальної комісії. Наказом управління охорони здоров'я облдержадміністрації був проведений розподіл лікарського засобу озельтамівіру (таміфлю) по лікувально-профілактичних закладах області з метою використання відповідного препарату при стаціонарному лікуванні хворих по показах.

Запитання: Скільки часу триватиме карантин - 2 чи 3 тижні??? Тимошенко говорить: 3 тижні, а облдержадміністрація 2 тижні...

Відповідь: Розпорядження голови обласної державної адміністрації № 412 від 30.10.2009 „Про заходи щодо попередження захворюваності населення області на грип та гострі респіраторні інфекції", яким передбачалося призупинення навчального процесу на два тижні, було видано до видачі наказів Міністерства освіти і науки України № 996 від 30.10.2009 „Про тимчасове призупинення навчального процесу у навчальних закладах та установах освіти" та № 1004 від 02.11.2009 „Про внесення змін до наказу МОН від 30.10.2009 №996". Якими передбачено запроваджено канікули на три тижні. На даний час вносяться зміни до розпорядчих документів облдержадміністрації, які враховують вимоги зазначених наказів міністерства освіти і науки України.

Запитання: 2 листопада 2009 на головній web сторінці Рівне нської облдержадміністрації одною з тем новин була наступна: "НЕ ЗАЙМАТИСЬ САМОЛІКУВАННЯМ"... В якій Віктор Ковальов (керівник медичної галузі краю) каже: "... Препарат «Таміфлю» - якщо у вас ГРЗ, яке викликане не вірусом Н1ІМ1, то цей препарат немає сенсу приймати, тому що він є дуже сильної дії, спрямованої виключно на цей вірус грипу групи А". Чому ж тоді на офіційній web сторінці представництва компанії «Хоффманн-Ля Рош Лтд.» в Україні написано наступне: "Тамифлю - первьій и единственньїй таблетированый противовирусный препарат для лечения и ПРОФИЛАКТИКИ гриппа, выізванного вирусом ВСЕХ ТИПОВ." Спершу треба ознайомитись з препаратом "керівник медичної галузі краю" та велике спасибі "вельмишановному панству", що опубліковує необізнані вислови таких "фахівців своєї справи". Чому такі фахівці ще у владі? Ще хотілося б запитати, чому дані по захворюваності оприлюднюються із запізненням рівно у половину доби. Чому дані станом на 17:00 люди можуть дізнатися лише зранку???

Відповідь: В.А. Ковальов правий. Є кілька дієвих препаратів противірусної дії. Лікарський засіб Таміфлю - противірусний препарат, єдиний із зареєстрованих в Україні, який дуже добре лікує грип А (Н1N1), але він відносно дорогий, що обмежує його використання та завезений в країну в обмеженій кількості. Тому, без впевненості в тому (проведення відповідних аналізів), що у хворого дійсно відповідний вірус свинячого грипу, є сенс приймати інші, більш доступні ліки.

Запитання: Якою буде економія коштів у результаті тритижневого карантину у межах області?

Відповідь: Зважаючи на те, що оплата праці педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів під час продовжених канікул буде проводиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул, економія коштів буде відсутньою. Разом з тим, враховуючи, що працівникам дошкільних навчальних закладів оплата проводиться відповідно до чинного трудового законодавства (ст. 113 КЗпП України), яким передбачається, що час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду, економія при оплаті праці зазначеній категорії працівників складатиме 1/3 фонду заробітної плати.

Запитання: У чому виявлено "широка інформаційна кампанія"??? - Як зазначено на http://www.rv.gov.ua/sitenew 2 листопада 2009 року. Також там зазначено: "Ми докладаємо усіх зусиль, щоб запобігти епідемії" - У ЧОМУ САМЕ ЦЕ ВИРАЖЕНО???

Відповідь: До початку епідемії: Проведено 2 «круглих столи» - лютий, вересень 2009р. Виготовлено та розповсюджено серед лікувальних закладів і населення області понад 15000 примірників санітарно-освітньої літератури (санбюлетені, пам’ятки, листівки, рекомендації тощо). Проведено 1210 лекцій; 23330 бесід; 63 радіопередачі; 21 телепередача; 9 пропагандистських кампаній; опубліковано в пресі 68 статей з профілактики ГРВІ, грипу та грипу А (НІНІ). На даний час виготовлення та розповсюджено, працівниками обласного центру здоров»я, серед лікувальних закладів і населення області понад 30000 примірників санітарно-освітньої літератури (санбюлетені, пам»ятки, листівки, рекомендації тощо). Організовано інформування населення лікарями: Рєзніков А.П. - зав.епідвідділом обласної СЕС (телебачення Рівне 1, РОДТРК, ТК Сфера, «1 + 1» - 29.10; державне радіо, Радіо Трек, преса- 29.10), Дорошенко С.В., зав.інфекційним відділенням центральної міської лікарні та головний пульмонолог області Поровська Н.І.- (телебачення Рівне -1 -30.10); Ковальчук В.Г. - головний лікар станції швидкої допомоги (РОДТРК -31.10 та 01.11 - 12 виступів), дикторами щогодини подається інформації в теле- та радіо ефірах надана обласним центром здоров'я та обласною СЕС. Організовано роздачу санітарно-освітньої літератури з профілактики грипу на залізничному та автовокзалі, на ринках, в закладах громадського харчування, супермаркетах, житлових будинках та ін.

Запитання: Пане Вікторе, наскільки швидко поширюється інфекція??? І за який час її планують подолати???? Чому в аптеках і досі немає потрібних ліків????? І чому в Рівному не шиють масок???? Хіба нема де???? Чи просто наша влада так "робить що може" щоб запобігти епідемії.

Відповідь: Закупівля лікарського засобу Таміфлю за пільговою ціною 67 грн. здійснена за сприянням ВООЗ на обмежену кількість засобу, який зараз наданий для стаціонарного лікування в лікувально-профілактичні заклади. Попередня закупівля відповідного засобу влітку 2009 року була здійснена за ціною 375 грн. Аптечні заклади отримують препарат в оптових постачальників також не за пільговою ціною. Грип відноситься до повітряно-крапельних інфекцій, які надзвичайно швидко поширюються (карантин на 3 тижні).