Завтра, 11 листопада, о 12.00 годині, в приміщенні Рівненської обласної державної адміністрації (каб. 601) відбудеться презентація книги Петра Кралюка «Волинський Кобзар».

У першій частині книги вміщені уривки творів та окремі твори Т. Шевченка, в яких згадуються волинські реалії. Ця частина розбита на розділи: «Почаїв», «Берестечко», «Пересопницьке Євангеліє». Розділ «Почаїв» включає поеми «Слепая», «Сліпий», «Петрусь», «Невольник». У розділі «Берестечко» – твори «Великий льох», «Ой чого ти почорніло…», «Варнак» (поема і повість). Розділ «Пересопницьке Євангеліє» містить археологічні нотатки «Переяслав».

Друга частина видання – це статті укладача книги Петра Кралюка про перебування Т. Шевченка на території Волині. Ця частина носить назву «Шевченко на Волині: подорож і рефлексії». Укладач в своїх роботах трактує образи Волині та Поділля у творах Т. Шевченка, прокладає ймовірні маршрути його мандрівки Волинською землею, розповідає про перебування Кобзаря у Почаївській лаврі. На завершення він подає перелік літератури, яка підтверджує перебування Тараса Григоровича на Волині у 1846 році.

Видання книги було реалізоване до 200-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка, яка комплексно відзначається у Рівне нській області протягом 2014 року. Це робота видавництва Національного університету «Острозька академія» (саме в цьому освітньому закладі обіймає посаду проректора Петро Кралюк). Книга задумана, як подарункове видання: в палітурці, із закладинкою, численними ілюстраціями (200 шт.), сторінки виконані на глянцевому папері. Вона не надходитиме в продаж, але буде розповсюджуватися через бібліотечні заклади області.

Організатором презентації виступає Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека.