Через карантин тут відмовились від встановлення всеукраїнського рекорду — студенти мали утворити півторатисячний живий ланцюг. Утім, і офіційна частина урочистостей виявилась насиченою та емоційною. Віталій Голубєв знає, чим саме.

Меценат Острозької академії Віталій Гайдук, один із найбагатших українців, одягнув мантію академіка Острозького академічного братства. А ректор Острозької академії Ігор Пасічник - білі рукавички: щоби торкнутися унікальної святині - відреставрованої Острозької Біблії 1581 року. Свого часу вона стала першим повним виданням канонічного біблійного тексту церковнослов'янською мовою. Минуло понад 400 років - і книга повернулась до стін академії, з якої колись вийшла.

Божа допомога - саме так в один голос пояснюють секрет швидкого і успішного відродження Острозької академії люди, які до цього причетні. Божа допомога - саме так в один голос пояснюють секрет швидкого і успішного відродження Острозької академії люди, які до цього причетні.

І майбутній Президент України, не цей, звісно, якого обиратимемо в 2010-му - а, можливо, пятий чи шостий... обов'язково вийде саме з цих стін, переконаний ректор.

Про те, що мрії збуваються, добре знає Роман Василишин - будучи керівником області, він стояв біля витоків відродження академії і памятає скепсис 15-річної давнини, від якого нині не лишилось і сліду. Сьогодні ці часи видаються давнішими, ніж чотирьохсотрічна Острозька Біблія. А відтак - на ти з історією і поважні чиновники, і завтрашні президенти та прем'єри, які навчаються нині в академії. До дня народження альма-матер вони зробили їй яскравий подарунок - почали розмальовувати стіну в академічному парку.

Утім, і нині у відродженій Острозькій академії вистачає і романтики, і містики - і Божої благодаті.