Ворог біля кордону. Епідемія грипу Рівненщини ще не дісталася, але це тільки справа часу, застерігають епідеміологи. Тим часом на Тернопільщині від ускладень хвороби померло семеро людей, а Львівщина має четверо жертв. Як епідемію зустріне Рівненщина? Бойову готовність перевірила Світлана Сирота.

Такої ранньої епідемії грипу головний епідеміолог області на своєму віку не пригадує. Традиційна пора для загострення - січень-лютий. Цьогоріч Рівне нщина зустріне епідемію вже у листопаді. Ситуація серйозна - не приховує лікар, але санстанція напоготові.

Утім, здоров'я мешканців області насамперед у їхніх руках. Викликати лікаря потрібно за найперших симптомів, а це - підвищена температура, головний біль і ломота в тілі. Кожна згаяна хвилина - це ризик для життя.

Втім, уберегтися від хвороби простіше, ніж лікуватися. Медики одностайні: найефективніша профілактика - вакцина. Її ще не пізно зробити. Отримати щеплення можна за відсутності протипоказів і за наявності грошей. Рівнянам здоров'я дорожче. Попиту на вакцину не бракує, але й дефіциту не передбачається.

Ті, хто щеплення боїться більше, ніж грипу, мають власні секрети профілактики.

На додачу до загального зміцнення організму лікарі радять не бувати без потреби у громадських місцях, а якщо потреба таки виникла - не цуратися вдягати марлеву пов'язку.