Чоловік, який вбив родичів своєї дружини, дочка, яка замовила свого батька – ці та багато інших злочинців перебувають зараз у рівненському СІЗО. Як їм живеться, чи шкодують засуджені про скоєне - дивіться у спеціальному репортажі із слідчого ізолятора.

Зараз за стінами цієї установи перебуває 160 людей. Майже всі чоловіки, але є 4 жінки та один неповнолітній. Частина з них утримується під вартою на момент досудового слідства, інші вирок суду вже почули і чекають відправлень у колонію.

Після того як новий КПК вступив у силу – СІЗО значно спорожніло. Адже частина підозрюваних чекає вирок суду під домашнім арештом, або заставою. У слідчому ізоляторі залишають лише тих осіб, які скоїли особливо тяжкі злочини.

Для прикладу Олені 28 років. У слідчий ізолятор потрапила вперше, але за дуже серйозний злочин. Разом з друзями вбила свого батька. Сталося це у місті Кузнецовськ. Про цей випадок ми показували у нашій програмі. Жінка просила батька продати квартиру аби їй розрахуватися з боргами, проте чоловік відмовив і сталася сутичка. Спершу у квартирі, потім у полі, куди дочка вивезла батька з друзями. Там добили і тіло підпалили.

Жінку засудили на 13 років. Але вона подала апеляцію і чекає другого суду. Вимагає перегляду справи і максимум трьох років у в’язниці. На волі рівненчанку чекає 5 – річний син.

Її співкамерниці 24 роки. Жінку судять за співучасть у скоєнні злочину. Матір вирішила продати свою дитину, Ольга допомагала. Остання свою провину не визнає. Каже, опинилась не у той час і не у тому місці.

Втім Олена з Ольгою – це ще не найстрашніші злочинці закладу. У СІЗО перебуває троє довідників. Оскільки у Городищенській виправній колонії немає місця – чоловіки відбувають покарання тут. Обличчя своє від камери ховають. Але про скоєні злочини розповідають. Юрій вбив п’ятьох людей.

Іншому довічнику 25 років. Вбив свою тещу та її батьків. Про цей злочин ми також розповідали у нашій програмі. Чоловік жорстоко порізав трьох людей. Хотів вкрасти гроші. Але у нього інша версія свого мотиву.

В Олександра на волі залишилась дружина та двоє малолітніх дітей. Але вони вже більше року до свого родича у СІЗО не навідуються. Приїздять лише батьки.

Умови перебування для людей, які утримуються у СІЗО – однакові. Камери на чотири особи. Є спеціальні для мам з дітьми. Пральня, двір для гуляння, капличка та медпункт. До лікарів засуджені навідуються часто. Найчастіше жаліються на підвищений тиск та гастрит. Але деякі мають і серйозніші хвороби.

Якщо умови перебування у слідчому ізоляторі для людей однакові то є деякі відхилення у харчуванні. Для неповнолітніх та хворих воно трохи покращене. Сьогодні у меню СІЗО - борщ. Зварив один з в’язнів. Зізнається - вчився цій майстерності рік.

Створені для в’язнів і кімнати довготривалих побачень. Нагадує вона собою своєрідну квартиру. Спальня, кухня, ванна кімната. Вартість перебування 75 гривень з особи. Дозволено нею користуватись навіть довічникам.