Нові правила набору телефонних номерів скоро діятимуть в Україні. Після 14 жовтня людина, яка набере код 044, зателефонує не в Київ, а у Великобританію. Змінюються коди міжміських і міжнародних телефонних дзвінків, а також мобільних операторів. Детальніше про зміни - Анна Яцук.

З 14 жовтня вихід на міжміський зв'язок більше не буде здійснюватись через "вісімку". Аби зателефонувати за межі міста, потрібно буде набрати нуль.

Коди міст майже не міняються, у них лише зникне перший нуль. Виняток становить лише Київська область, тепер її код "45" - замість "044". Для прикладу, аби зателефонувати з Рівного у місто Сарни набираємо 0, чекаємо гудка, далі код області 36, населеного пункту 55 та п'ятизначний номер абонента.

Варто мати на увазі, що при здійсненні міжміського виклику, "0" на початку номера повинен бути лише один. При випадковому наборі ще одного нуля, ви здійсните дзвінок не в іншу область, а за кордон з відповідною тарифікацією.

У кодах міжнародного зв'язку також зміни. Якщо зараз для дзвінка за кордон потрібно набрати 8 гудок 10, то з 14 жовтня вісімку замінить нуль, і десятку також нуль. Для прикладу, дзвінок у Москву тепер здійснюватиметься - 0 гудок, 07 (код Росії) 495 (код Москви) та номер абонента.

З номерів, які зберігаються у пам'яті мобільних телефонів, потрібно буде також забрати першу цифру "вісім". Тепер номери мобільних операторів складатимуться не з 11 цифр, а десяти.

Більшість рівнян про нову систему телефонного набору майже нічого не знає. Звикнути до нової системи телефонного зв'язку буде непросто, запевняють телефоністи. Бо запроваджена вона була ще у 30-х роках минулого століття, і на ній виросло декілька поколінь українців. Тепер їм доведеться звикати до нової системи, за якою живе вся Європа та багато країн світу.

Новий формат набору номерів телефонної мережі загального користування України