Стародавні лікарі та цілителі говорили: «на всяку хворість своє зілля виростає». У природі на кожну отруту є протиотрута. Це закон рівноваги, баланс природи, без якого все живе на землі вимерло б. Саме до таких лікувальних рослин відноситься амарант або щириця.

Із глибини століть до нас дійшла унікальна рослина амарант, що знаходиться в забутті багато років і навіть сторічь. Тільки в 1995 р. почалося впровадження його в культуру. Хоча і дотепер амарант є унікальним гостем на садових ділянках.

Амарант привернув увагу світової науки своєю унікальністю. У рослині міститься речовина сквален, здатна вивільняти з води кисень і насичувати ним живі органи та тканини. Дисбаланс кисню в організмі приводить до виникнення багатьох важких хронічних хвороб. У зернах амаранту міститься олія, зі вмістом до 15% сквалена. Олію можна застосовувати не як ліки, а як продукт харчування, приготовлений у домашніх умовах. Олія амаранту апробована в трьох провідних медичних центрах і НДІ, і в результаті була визнана кращим активатором імунітету, рівних якому поки немає.

Кущ амаранту - це ціла зелена аптека. Зелень виводить із організму радіонукліди, легко засвоюється організмом. У листах - високий вміст білків, пектинів, біологічно активних речовин. Амарант - однолітня розкішно квітуча рослина, переважно бурякового кольору. Гілляста, з великою, прямою, півметровою мітелкою. Амарант стійкий до хвороб і шкідників. Рослина світлолюбна, теплолюбна і засухостійка. У молодому віці потрібен полив і прополка. Коли амарант підростає, його коренева система глибоко йде в землю і рослина сама здатна забезпечити себе вологою. Добре справляється з ростом бур'янів.

pic

Вирощувати амарант необхідно через розсаду, з посівом у березні-квітні, залежно від сорту та тривалості вегетаційного періоду, інакше насіння не встигне визріти. Амарантове насіння дрібне, як макові зернятка, з різноманітним забарвленням: чорне, рожеве, жовте, зелене. Висівати його необхідно на ретельно вирівняний ґрунт, злегка вдавлюючи. У тепличних умовах сходи з'являються через 8-10 днів. Пікіровка виконується у фазі першого справжнього листа. У перший місяць свого розвитку рослини розвиваються дуже повільно. Досягши висоти у 20 см і зміцнівши, вони рушають у бурхливий ріст. За добу можуть підростати до 5-6 см, поки не досягнуть своєї граничної висоти. У відкритий ґрунт розсаду можна висаджувати, коли мине загроза поворотних заморозків.

Посадку варто робити за схемою: між рядами - 45 см, між рослинами - 7-10 см, якщо ж хочете одержати максимальну кількість насіння, тоді відстань між рядами варто збільшити до 70 см і 15-20 см між рослинами. При загущених посадках рослини будуть невисокими, менш гіллястими, з низьким врожаєм. Протягом літа амарант практично не вимагає уваги. Вологою себе забезпечує, у підв'язці не має потреби, перекірливих сусідів-бур'янів здатний утихомирити самостійно.

До збору врожаю приступають, коли мітелки буріють, тобто на початку стиглості насіння, і до початку їхнього опадання. Дозарювання проходить від 7 до 12 днів у провітрюваному приміщенні. З готового насіння у домашніх умовах можна приготувати амарантову олію двома способами: гарячою і холодною обробкою.

pic

Що ж стосується молодого листя, то в харчуванні його можна використовувати протягом усього сезону, а так само заготовлювати взапас. Молоде листя йде у супи, салати; якщо при консервуванні огірків у банку додати один листик амаранту, огірки не втратять пружність і свіжість. Борошняні вироби, випечені з насінням амаранту, довго не черствіють.

Селекціонерами виведено багато чудових сортів амаранту, здатних прикрасити садову ділянку, з яскраво-червоним, пурпурним, золотавим кольором; з різними типами мітелок - прямостоячих, похилених, з різним забарвленням листя і висотою рослин. Існують сорти універсальні та овочеві.

Всі універсальні сорти амаранту становлять великий інтерес для садівників, є корисним харчовим продуктом і прекрасною прикрасою саду. Адже амарант декоративний, досить до місця, коли на ділянці необхідно сховати будівлі та паркан. Амарантові мітелки підходять і для сухих букетів, вони довго зберігають свою красу, можуть становити інтерес для флористики.

Джерело: domovyk.com