Часник використовується в медицині, кулінарії, при солінні, маринуванні та в ковбасному виробництві. Часник можна вважати за одну з найважливіших овочевих культур, що відіграють значну лікувальну роль в житті людини.

Часник є складною для вирощування городньою культурою. Часник надзвичайно чутливий до змін умов середовища ніж інші культури. Особливо часник чутливий в критичні періоди росту та розвитку. Важливо пам’ятати, що при переміщенні в інші кліматичні зони часник різко змінює свої біологічні властивості. Іноді загибель висаджених зубків, завезених з інших місць, може скласти 40 — 50% тільки з цієї причини.

Озимий та ярий часник

При вирощуванні часнику треба враховувати, що його сорти діляться на озимі та ярі. Озимі сорти часнику - скоростиглі, врожайні, але погано зберігаються. Їх висаджують восени і отримують продукцію в червні — липні, яка використовується влітку та восени. Ярі сорти пізньостиглі, менш урожайні, але добре зберігаються, їх продукція може бути використана в зимово-весняний період. У зв’язку з цим рекомендуємо на власному городі вирощувати озимий та ярі сорти часнику. У часнику (озимого) з центру цибулини виходить стрілка, що несе на собі суцвіття, що складається, з повітряних цибулин і недорозвинених квіток. Зубки розташовані радіально навколо стрілки, великі. Яровий – не стрілкується, має більш дрібні зубки. Для вирощування на присадибній ділянці, з огляду на біологічні особливості часнику, треба купувати місцевий посадковий матеріал поліпшених сортів: озимих — Старобільський, Одеський 13, Сакський, ярі сорти часнику — Миргородський, Тянь-Шаньський 320.

pic

Вимоги часнику до грунтів

Кращими грунтами для часнику є високородючі супіски та суглинки, що розташовуються на підвищених ділянках рельєфу. На подових землях часник вимокає і випріває, а зубки і цибулини дрібнішаютьс. Важливо пам’ятати, що ділянку, яку ви вибрали на своєму городі для часнику не можна удобрювати свіжим гноєм. Не можна часник розміщувати після внесення свіжого гною, та вирощувати після попередників — цибулі і картоплі. Найкраще вирощувати після бобових, гарбузових, зеленних. Грунт для часнику потрібно готувати заздалегідь, за 1,5 — 2 місяці. Зубки слід розділяти напередодні посадки, відбираючи тільки зовнішні, так як вони дають більший урожай і швидше ростуть. На 1 метр треба витрачати 100 — 120 р. Озимий часник на півдні України висаджується в 2 — 3 декаді жовтня, щоб зубки до настання стабільних морозів вкоренилися (їх довжина досягла 15 — 20 см), вегетативна маса не пішла в рости.

pic

Правила та поради посадки часнику на городі

Найкраще часник садити з відстанями між стрічками 45 — 50 см, між рядками у стрічці 20 см, між великими зубками — 7 — 8, дрібними 5 — 6 см.

Бажано на зиму гряду, де посіяно часник, замульчувати перегноєм, листям, бадиллям картоплі чи тирсою. Навесні потрібно погребти граблями поперек посадки та тричі підгодувати добривами, як і ріпчасту цибулю.

У першій половині вегетації часник потребує часті поливи (на 10 кв. м 30 — 40 відер води), а для отримання великих зубків і збільшення врожайності необхідно систематично видаляти стрілки. Збирання стрілки часнику починають, коли обгортка суцвіття розтріскується, покривні луски стають сухими і набувають колір, характерний для сорту. Нестрілуючий або часник, де стрілки було видалено збирають при всиханні нижнього пера. Запізнюватися зі збиранням часнику не можна, тому що при перетримці зовнішні луски розтріскуються і зубки залишаються в грунті. Зберігати часник краще всього в косах, підвішених на поперечинах на горищі сараю.

pic

Зберігання часнику

Важливе значення мають умови зберігання цибулин часнику. За результатами досліджень було встановлено, що після зберігання при температурі +6 … + 12 градусів часник зростає швидше, а цибулини дозрівають на місяць — півтора раніше, ніж при +20 градусах і більше. Сорти, що викидають стріли, збирають, коли жовтіє нижнє листя і розтріскуються оболонки на суцвіттях. Кращий строк збирання озимого часнику настає, коли жовтіють нижні листки і розм'якшується несправжнє стебло. Зазвичай це кінець липня і початок серпня. Термін збирання часнику ярого - на два тижні пізніше. Незадовго до збору грунт потрібно відгребти від цибулин - так вони краще дозріють. У тому випадку, якщо літо дощове, збір врожаю проводять раніше.

Джерела: Агроазбука, http://www.udec.ru