Гортензія садова по праву є однією з найкрасивіших і вишуканих рослин, завдяки величезним різнобарвним шапкам, що утворюються пишними суцвіттями, вона завжди буде в центрі уваги і зможе радувати погляд протягом довгого часу.

Починає квітнути гортензія, як правило, на початку літа, а відцвітає восени, протягом усього цього часу їй необхідний правильний догляд.

Квіти садової гортензії можуть змінювати відтінки залежно від кислотності грунту, якщо рН менше 5,5 і містить достатню кількість алюмінію, то квітки гортензії матимуть блакитне забарвлення, а якщо рівень більше ніж 6,5 - гортензія зацвіте рожевим кольором. За формою гортензія, або як її ще називають гідрангея, також має різні варіанти: чагарники, ліана або невелике деревце.

pic

Особливості посадки

Для того, щоб гортензія швидко розвивалася і рясно цвіла, її слід висаджувати в затінених місцях садової ділянки. Але найголовніше не тільки територія посадки, а й грунт, в якому вона повинна розвиватися і квітнути. Для цих цілей прекрасно підійде пухка земля з хорошою проникністю повітря, завдяки такій комбінації коренева система буде постійно збагачена киснем, а у випадку з гортензією - це запорука шикарних квіток і великих кущів. Гортензія надає перевагу слабокислим і кислим поживним та удобреним грунтам. Посадка проводиться ранньою весною або восени. При холодному кліматі молоді гортензії з живців оптимальніше посадити навесні для кращого перенесення холодів у майбутню зиму. Перед посадкою в грунт вносяться мінеральні та органічні добрива та готують лунку. Гортензії зазвичай висаджують поодиноко або групами на газоні. Яма для посадки повинна бути 30х30х30 см, відстань між рослинами ~ 1 м. Кореневу шийку НЕ заглиблюють. При посадці навесні трохи вкорочують однорічні пагони на 3-4 бруньки. Посаджений кущ добре поливають і прикривають перегноєм або торфом. Якщо гортензію висаджують для утворення живої огорожі, то для цього необхідно в землі вирити рів і висадити саджанці на віддаленій один від одного відстані, в ідеалі це 2-3 метра між кущами.

pic

Полив гортензії

Основний догляд за кущем гортензії слід починати з правильного поливу, найкраще для цього використовувати теплу відстояну воду. Даний кущ дуже погано переносить посуху, полив повинен бути регулярним і грунт у зоні корення завжди повинен бути зволоженим, допускається лише підсушування верхнього шару, але не більше того.

pic

Підживлення кущів гортензії

Комплексно удобрювати гортензію потрібно два рази на рік - до цвітіння і після. Перша підгодівля гортензії - це час після цвітіння, десь на початку осені, для неї ідеально підходять мінеральні добрива. На початку весни підгодівля проводиться сечовиною. Її необхідно розвести з урахуванням того, що на дорослий кущ потрібно 3 відра розчину. Розчин готується в пропорції 20 грам на одне відро води. Якщо так сталося, що ви перестаралися з добривами, то це загрожує тим, що суцвіття гортензії стануть занадто великими і важкими, а це, в свою чергу, може призвести до того, що гілки, не витримавши навантаження, просто поламаються. Тому краще всього вчасно підв'язати найбільші гілки.

pic

Обрізка гортензії

Наприкінці жовтня необхідно зайнятися обрізанням кущів гортензії, для цього потрібно обстригти пагони, залишаючи всього лише пару бруньок з усіх суцвіть, для полегшення куща. А от з настанням весни, до пробудження бруньок, потрібно прорідити кущ. Після суворої зими деякі пагони можуть підмерзнути, їх потрібно обстригти до здорової деревини. Особливо уважно потрібно ставитися до весняної обрізування куща. Квіти гортензії утворюються у верхній частині торішніх пагонів, а якщо ця частина систематично обрізається через елементарне незнання або обмерзання, то цвіт пропадає на кілька років.

pic

Розмноження гортензії

живцями - заготовлюються в квітні, з крони беруться зелені гілочки, нарізаються під прямим кутом. Висаджуються в родючий екстракт, після вкорінення - витримують 1-2 роки в парнику перед посадкою у відкритий грунт. Перший рік після висадки рослина вкривають в зиму, квіти зазвичай обривають на молодому черешку. Зимове живцювання можна проводити тільки для крупнолистової гортензії. Для цього в жовтні потрібно викопати батьківську рослину і посадити будинку в горщик, температура при цьому повинна бути 0 +2 ° C. У січні температура повинна бути +7-10 ° C. Земля при цьому повинна складатися з перегною землі, піску, торфу, дернової землі (2:1:1:4), в лютому рослина оживає і починає рости, після чого зрізають зелені живці та укорінюють в горщику. Листочки вкорочують в два рази.

поділом куща - ділити кущ можна навесні і восени. Рослину викопують і ділять на кілька кущів так, щоб у кожній частині була брунька поновлення, після чого садять на приготовані місця.

відводками - пагони, не старше одного року, пригинають до землі і прикопують, залишивши зовні верхівку довжиною приблизно 20 см. Навесні або восени наступного року укорінений пагін відокремлюють і пересаджують.

Насінням і щепленням гортензію зараз розмножують рідко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Які квіти посадити у затінку?

Катальпа - макаронне дерево з квітами орхідеї та яблучним ароматом

Калина Бульденеж - сніжні кулі у весняному саду