Cаме час зміцнювати оборону. Цьогоріч лікарі прогнозують ускладення ситуації — сезонний грип може зустрітися з пандемічним. Утім, без паніки! Поінформований — отже озброєний. Світлана Сирота дізналась, як дати гідну відсіч вірусам.

Осіння негода - золота пора для ГРВІ та грипу. До речі, відрізнити одне від іншого можна за першими ознаками - під час грипу спочатку піднімається температура, з'являються головний біль і ломота в тілі, і тільки потім - респіраторні симптоми. Цьогоріч віруси готуються до атаки спільними силами. Тож медики - напоготові.

Найефективнішою профілактикою грипу медики й надалі вважають щеплення. Вакцина проти сезонного вже є в рівненських аптеках, її вартість близько 70 грн. Від грипу пандемічного лікарі сподіваються на захист держави - очікують централізованої закупівлі вакцини для всіх областей. А ось методи лікування незмінні - противірусні препарати ефективні лише у перші дні хвороби. Якщо упустили час - лікуйте симптоми. Але тільки під наглядом лікаря.

За 8 місяців цього року на гострі респіраторні вірусні інфекції на Рівне нщині перехворіли майже 100 тисяч людей. Ще понад 6 з половиною тисяч - на грип. Загалом щороку хворіють близько 150 тисяч мешканців області. Попри подвійну атаку вірусів медики сподіваються статистику не погіршити.

Лікарі вкотре нагадують: за перших симптомів грипу слід вкластися у ліжко, пити якомога більше, наприклад, чаю з медом, у перші години прийняти інтерферон, пізніше - противірусні; температуру до 38 не слід збивати навіть дітям, а дорослим - і до 39, якщо організм переносить нормально, також варто приймати полівітаміни, особливо вітамін С і обов’язково викликати лікаря! Не такий страшний грип, як його ускладення.