Авто - не розкіш, а засіб забруднення атмосфери. У всьому світі 22 вересня відзначають День без автомобіля. Рівняни про таке й не чули. Щасливі власники шкідливого транспорту звично стояли у заторах, пішоходи так само звично дихали вихлопними газами...

Забути про автомобіль. Таке рівнянам не під силу. Та й день без авто вони не вважають святом. Для таксистів навіть година простою - це вже чималенькі втрати.

Екологи розповідають: автомобілі забруднюють атмосферу на 80 відсотків. Тому навіть день без авто це значне поліпшення екологічного стану. А ще - зменшення смертності на дорозі, бо щодня у світі від ДТП гине 3 тисячі людей. У Рівному понад 130 тисяч автомобілів, їх найбільша небезпека для екології - це вуглець.

Головний транспортник Рівного не проти Дня без автомобіля, але впевнений - рівняни не витримають. Усі надто зайняті, а на всілякі свята просто немає часу, і без транспорту місто просто зупиниться.

Тож навіть у День без авто Рівне переповнене машинами. Звична картина - затори на головних вулицях. У Європі в цей день скорочують використання автомобілів для поїздок містом, на користь тролейбусів чи трамваїв.

Подбати про навколишнє середовище може кожен. Фахівці радять хоча б раз на рік пересідати з автомобіля на велосипед. Це не тільки зменшить кількість шкідливих викидів в атмосферу, а й підніме настрій. Дешево, зручно і корисно.