Шпинат відноситься до групи зелених овочевих культур, родина лободові. Латинська назва шпинату - Spіnacіa oleracea. Батьківщиною його є Китай, Індія, Середня Азія. Незважаючи на свої цінні харчові властивості в нашій країні культура шпинату поширена поки ще недостатньо широко.

І лише зараз шпинат знову набирає популярність. У 17-19 століттях його досить широко обробляли і в Росії і в Європі, а першу згадку про цю листову культуру можна знайти ще 2000 тисячі років тому.

pic

Вирощування шпинату

Шпинату найбільше підходять суглинні або супіщані ґрунти, з гарною структурою, насичені гумусом,, рівномірно зволожені по всій глибині кореневої зони, нейтральні по кислотності (6,0-7,0 рн).

Насіння шпинату починає проростати при температурі 4°С. Оптимальна температура для росту - 15-18°С. При температурі вище 20°С передчасно утворяться квітконоси.

Шпинат є рослиною довгого дня. Але для нагромадження зеленої маси (тобто врожаю) йому потрібен день в 10-12 годин. З цією метою застосовують прийом закриття посівів шпинату чим-небудь темним для скорочення світлового дня. До інтенсивності світла рослини вимогливі середньо, можуть рости при частковому затіненні серед інших овочевих культур.

До вологості ґрунту шпинат надзвичайно вимогливий. Вона потрібна йому постійно і рівномірно протягом усього вегетаційного періоду. Це пов'язане з тим, що шпинат слабо всмоктує вологу, але інтенсивно її випаровує.

Шпинат відрізняється малим поглинанням поживних речовин з ґрунту, але вимагає гарного органічного і мінерального удобрення, щоб мати корисні елементи разом з водою безперебійно. Дефіцит вологи різко підсилює стеблування рослин.

Шпинат добре реагує на внесення свіжого гною, але найкращим органічним добривом для нього є торфо-гнійний компост. Норма внесення компосту - 6 кг/м2, азотних добрив - 10 г/м2, фосфорних - 20 г/м2, калійних -10 г/м2.

pic

Розмноження шпинату та його види

Розмножують шпинат насінням. Для врожаю найбільш ефективний ранній посів. Можна сіяти і наприкінці літа. З застосуванням навесні плівкового накриття, при озимому посіві можна мати ранню зелень шпинату. Насіння проростає дуже повільно, тому іноді застосовують стратифікацію їх перед посівом. Висівають насіння набряклими. Паростки рослин не проріджують. Декількома посівами з інтервалами можна забезпечити конвеєрний вихід урожаю протягом літа.

Попередниками і сумісними можуть бути різні овочеві культури. Дуже добре він росте з редькою і суницею. Сам шпинат може ущільнювати інші овочі. У цілому рослини шпинату можуть у несприятливих умовах накопичувати значні кількості нітратів, але багато їх звичайно в стеблах, а в листках набагато менше. Слабким нітратонакопичувачем є сорт Жирнолистий.

Розрізняють форми жирнолистого і гладколистого шпинату, з листками від гладких до гофрованих, з забарвленням листків, відповідно, темно- і ясно-зеленим. До хвороб і шкідників шпинат не є стійким. Він може охороняти від блошок розташовані поруч крес салат і пекінську капусту.

pic

Шпинат у кулінарії

Шпинат містить солі калію, кальцію, магнію, фосфору, сірки, заліза, йоду, цинку, марганцю, кобальту. За вмістом заліза він перший серед овочів.

У їжу шпинат вживається у свіжому, тушкованому, сушеному, консервованому виді; у супах, салатах, гарнірах, пюре, соусах, соках. Живильні його якості зберігаються і при консервуванні та заморожуванні. Він вважається дієтичним продуктом, особливо для дитячого харчування. Калорійність шпинату становить 18-21 ккал/100 г, норма споживання - 1-2 кг у рік.

Шпинат сприятливо діє на ріст організму і кровотворення, допомагає при малокрів'ї, цинзі, авітамінозах, шлунково-кишкових захворюваннях. Містить секретин, що благотворно впливає на роботу шлунка і підшлункової залози.

Сусідство зі шпинатом інших овочевих культур допомагає їм рости і розвиватися завдяки утворенню в його коріннях і виділенню в ґрунт біологічно активної речовини сапоніну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пекінська капуста: особливості вирощування

Секрети вирощування огірків

Базилік - ароматна приправа