Як відомо, попіл від спалювання різних деревних порід є ((http://rivne1.tv/news/33323)(найкращим традиційним натуральним мінеральним добривом)), котре містить фосфор, калій, кальцій і багато мікроелементів, необхідних рослинам. Та окрім цього, попіл може чудово служити підмогою в боротьбі з деякими настирливими шкідниками.

Іноді замість пестицидів, можна використовувати деякі рослини або речовини, що вбивають або відлякують шкідників і припиняють розвиток збудників хвороб. Попіл стане чудовим помічником у боротьбі зі шкідниками різного роду.

  • Проти попелиці й гусениць на капусті. Настій готують напередодні обробки, для чого 1 склянку попелу заливають 10 л холодної води, перемішують і залишають до ранку. Вранці знову перемішують і проціджують. Обприскують рослини до початку льоту метеликів (о 5-6 годині ранку), захоплюючи нижню частину листя. Обробки повторюють щодня.

  • Проти попелиці роблять відвар: 300 г попелу просівають, заливають водою й кип'ятять 20 хвилин. Дають відстоятися, відціджують, доводять до 10 л і використовують для обробок.
  • Проти сисних шкідників - мідянки - застосовують настій з попелу та мила, для приготування якого 1 кг попелу заливають 8 л окропу, закривають і настоюють протягом 2 діб. Після цього настій проціджують, доводять об’єм до 10 л і додають 40 г мила, попередньо розчиненого у воді. Рослини обприскують 2 — 3 рази на місяць.
  • Суміш попелу з нафталіном або тютюном (1:1) відлякує мух, довгоносиків. Рясно посипають моркву попелом проти морквяної мухи, а суниці — від довгоносиків.
  • Проти борошнистої роси аґрусу та чорної смородини. Для першого обприскування відро попелу кип'ятять у трьох відрах води протягом години, охолоджують, проціджують і потім використовують. Для другого обприскування на 0,5 відра попелу беруть 2 відра води й кип'ятять 1 годину. Застосовують цей розчин після утворення зав'язей.
  • Проти личинок колорадського жука. Опудрювання личинок колорадського жука сухим попелом приводить до їхньої загибелі протягом 2-х діб.
  • Проти хрестоцвітних блішок. Ранкове обпилювання деревним попелом сходів капустяних культур з використанням сита відлякує шкідників.
  • Проти слимаків. Доступ слимаків до рослин обмежують будь-які речовини, що подразнюють підошву молюска. У цьому плані метальдегід здатний замінити попіл - ним посипають землю концентричними колами навколо рослин (однак цей метод неприйнятний для кислотолюбних рослин). Недолік цього методу полягає в тому, що, намокаючи під дощем, попіл перестає діяти, тому потрібно або відновлювати його з настанням сухої погоди, або чергувати з червоним меленим перцем, а ще краще - паралельно ставити пастки для слимаків з дощок, під які підкладають мокрі ганчірки. Щодня пастки перевіряють і збирають слимаків.
  • Щоб одержати гарний ефект, потрібно дотримуватися деяких правил зберігання і використання попелу. Зберігати попіл потрібно в закритій ємкості, інакше він втрачає поживну цінність. Не можна допускати змочування попелу. Крім того, слід пам'ятати, що не можна запилювати попелом мокрі рослини. У цьому випадку утворюється сильний луг, що ушкоджує листя.

Читайте таккож:

Попіл як мінеральне добриво

Фітофтора: профілактика та методи боротьби

Як позбутися мурах у городі?

Як боротися з попелицею у саду?