Флокси (у перекладі з грецького слово «флокс» означає «полум'я») - чарівні квіти для створення мальовничого дизайну у саду, завдяки багатій колірній гамі. Цвітуть флокси при правильному вирощуванні майже все літо, починаючи з червня місяця і навіть можна спромогтися рясного цвітіння у вересні.

Флокси - одна з небагатьох багаторічних квіткових культур, здатних прикрашати сад майже 5 місяців на рік! А вперше ця квітка з'явився в США, в садах Вірджинії і Кароліни, на початку XIX століття. В роду близько 50 видів, і всі вони - багаторічні рослини, за винятком флокси Друммонда. Флокси, завдяки своїй невибагливості і «універсальності», вже традиційно використовуються в ландшафтному дизайні. Квіти флоксів, завдяки великому різноманіттю колірної гами (білі, рожеві, бузкові, фіолетові) здатні зробити будь-який квітник неповторним і оригінальним. Ця рослина дуже невибаглива, але все одно за нею потрібен певний догляд, відповідний температурний режим, регулярний рясний полив, правильний грунт і своєчасне внесення необхідних добрив. Без усіх цих компонентів цвітіння не буде настільки пишним і тривалим. Навесні флокси рано йдуть у ріст, тому догляд за ними треба починати вже тоді.

pic

Температурний режим

У різних видів флоксів відповідний температурний режим може відрізнятися. Так, низькорослі види зазвичай досить стійкі до холодів, а такі сорти як флокс Друммонда та флокс плямистий більш теплолюбні - комфортна для них температура не повинна опускатися нижче +5°С.

Полив

Флокси абсолютно не переносить посушливі дні, в такий період без помірного регулярного поливу ця квітка може загинути. Для поливу підійде тепла вода, бажано, щоб вона ще добу відстоялася. Головне правило поливу - поливати навколо куща по землі, не поливаючи листя, щоб уникнути хвороб рослини. Особливо вимогливі до поливу флокси в період бутонізації та бурхливого зростання. Ні в якому разі не можна поливати флокси в обідню пору, бажано дочекатися вечора, коли спека спадає.

pic

Пересадка

Якщо про флокси правильно піклуватися, то вони не будуть мати потребу в пересадці, прекрасно себе почуваючи на одному місці. Але якщо рослина почало хворіти або для неї просто з'явилося більш вдале місце на ділянці, то пересаджувати флокси можна і навесні, і восени. Головне - знайти відповідне місце з середньосуглинистим, пухким і вологим грунтом. Коренева система у флоксів така, що розташовується вона не глибоко, максимум на глибині 30 см, при викопуванні бажано не пошкодити коріння. Ідеально підійде напівтінь і помірно освітлене місце, в таких умовах флокса може цвісти дуже довго, а насиченість фарб буде максимальною. Єдине табу - зайва вогкість, ніжний корінь флоксів може просто згнити.

pic

Способи розмноження

Флокси можна розмножувати практично всіма відомими способами: діленням кущів, насінням, відводками або зеленим живцюванням. Найпопулярнішими серед садівників є розмноження насінням і діленням куща.

Розмножують флокси насінням, які визрівають в плодах, виростити з них рослини можна двома способами: розсадним і посівом насіння у відкритий грунт. Посів насіння у відкритий грунт найкраще проводити у весняний період: з квітня по травень. Сіяти потрібно з інтервалами в 15 сантиметрів, при цьому зверху присипаючи грунтом. Після висадки насіння необхідно поливати щовечора. Розсадний метод - висадити насіння в парник слід ще в середині лютого. Перші сходи мають з'явитися через 14 - 28 днів, після цього кришку з міні-парника потрібно зняти. З появою першої пари справжніх листочків можна сміливо розсаджувати флокси з інтервалом в 5 см.