Майже у кожному саду ростуть такі популярні фруктові дерева, як сливи, вишні, абрикоси, і навіть персики. І певно кожен садівник звертав увагу на те, що стовбури цих дерев раптово починали плакати. Це камедетеча, а хвороба називається гомоз.

Хворіють абрикос, черешня, персик, вишня і слива. Характеризується появою камеді — густої клейкої, темно- або світло-жовтої рідини, яка витікає з тріщин на гілках і стовбурах дерев і застигає у вигляді напівпрозорих напливів. Сильна камедетеча дуже послаблює дерева, а інколи призводить до їх загибелі.

Причини:

  • механічні пошкодження,
  • пошкодження комахами та ураження хворобами,
  • неправильна обрізка крони,
  • сонячні опіки,
  • різкий перепад температур у зимовий період,
  • кислі грунти,
  • несумісність прищепи з підщепою,
  • фанатичне внесення добрив та гною.

Профілактика

Слід пам'ятати, що боротьба з камедеутвореннями повинна носити насамперед профілактичний характер. Треба оберігати дерева від механічних пошкоджень. У першу чергу необхідні дотримання агротехніки, що сприяє нормальному росту і розвитку рослин, своєчасні поливи, недопущення надлишкового або одностороннього застосування азотних добрив. також не можна вносити надмірної кількості гною. Також необхідною є своєчасна і правильна обрізка дерев з обов'язковою замазкою місця зрізів садовим варом. Дуже важливо захищати дерева від термічних ушкоджень (сонячних опіків, а також ураження морозом), побіливши дерева восени вапном або побілкою на основі акрилової фарби, а також попередити різного роду механічні пошкодження, проводити захисні заходи проти шкідників і хвороб, що викликають пошкодження гілок і плодів.

Лікування

Необхідно проводити ретельне лікування ран, що виділяють камедь. Для цього рани зачищають до здорової тканини із захопленням 1-2 см, дезінфікують 3%-ним мідним або залізним купоросом і обробляють садовою замазкою. ще один варіант лікування - зачищати рани і замазувати їх сумішшю свіжого коров'яку та глини (1:1). Лікування утворень камеді можна проводити і народними засобами. Після зачистки їх дезінфікують 1%-ним розчином мідного купоросу, потім 2-3 рази з інтервалом 5-10 хвилин (у міру висихання) натирають свіжим листям щавлю і замазують садовим варом або нігроловою замазкою (70% нігролу і 30% добре просіяної пічної золи ).