Рід Ехмея (Aechmea) нараховує близько 180 видів епіфітних рослин сімейства бромілієвих, у природних умовах розповсюджених у Бразилії, Мексиці, на Антійських островах. Назва цього багаторічного епіфіта означає «стріловидний» і пов'язана з гострою формою приквітки.

Цей рід відрізняється від багатьох інших родів сімейства бромелієвих колючими по краях листочками, що підіймаються у вигляді подовженої воронкоподібної розетки. Довгий квітконіс несе суцвіття дрібних недовговічних трубчастих квіток з яскраво забарвленими приквітками, які тримаються кілька місяців. М'ясисті кольорові плоди також недовговічні, але дуже декоративні. Через кілька місяців після цвітіння материнська рослина гине, утворюючи при цьому 3-4 пагона. Відросткам потрібно 3-5 років, щоб утворити суцвіття.

Місце розташування: ехмею утримують біля добре освітлюваного вікна, притіняючи влітку від прямих сонячних променів. Краще розміщати її на східних або західних вікнах. Від південного вікна рослину слід відсунути на 1 м або приглушити занадто яскраве сонце прозорою фіранкою. 🔹Температура: культивують ехмею протягом усього року при кімнатній температурі, узимку температура не повинна бути нижче 18°C. Улітку можна виносити на свіже повітря, оберігаючи від опадів і прямих сонячних променів.

Полив: при поливі ехмеї воду спочатку наливають у гроно листків і тільки потім роблять загальний полив. Поливають і навесні, і влітку рясно. Не давайте воді застоюватися в піддоні. Воду використовують невапняну кімнатної температури. Навесні і влітку вода в розетці листків повинна перебувати завжди, і обновлятися хоча б раз на місяць, але якщо температура повітря опускається нижче 20°C, то воду з розеток варто вилучити.

Вологість повітря: ехмеї добре переносять сухе повітря квартир. Але взимку, в опалювальних приміщеннях, необхідно щодня обприскувати листя або поставити горщик з рослиною на піддон з вологим гравієм вище рівня води.

Підгодівля: з весни до осені кожні два тижні вносять спеціальне добриво для бромелієвих або орхідей. Взимку підживлюють 1 раз на місяць. Можна використовувати квіткові добрива, концентрація яких повинна бути вдвічі менше, ніж зазначена на упаковці. Крім того, добрива можна вливати в розетку (однак досвідчені селекціонери не рекомендують користуватися цим методом при вирощуванні бромелієвих).

Пересадження: ехмею пересаджують щорічно навесні в суміш торф'яної землі, вересткової землі, листового перегною, піску і рубаного моху сфагнуму (2:2:2:1:0,5). Або використовують ґрунтову суміш для бромілієвих або орхідей. На дно горщика обов'язково встановити гарний дренаж. Добре росте на гідропоніці.

Розмноження: ехмею можна розмножувати посівом свіжозібраних насінь або відділенням бічних пагонів (молодими відростками-дитинками). Коли молоді пагони досягають висоти 1/3 материнської рослини, їх акуратно відокремлюють із корінням і саджають в 7-сантиметрові горщики, встановлюють у міні-тепличку з нижнім підігрівом (22-24°C). Насіння висівають у лютому в каганці. Для посіву складають суміш із листової землі, торф'яної землі та річкового піску (4:2:1). Посіяні насіння зашпаровують шаром землі на їхню товщину, плошки накривають склом, а ґрунт щодня зволожують пульверизатором. Розсаду, що з'явилась, пікірують у землю того ж складу. Підрослі сіянці розсаджують по одному в горщики діаметром 7 см.

Шкідники: Ехмея найчастіше уражається щитівками, червоними павутинними кліщами, борошнистими червецями. В уражених рослин листочки скручуються, жовтіють і засихають, рослина відстає в рості, втрачає декоративність. Необхідно регулярно оглядати рослину. Виявлених шкідників видаляють ватяним тампоном, змоченим у мильному розчині. При сильному зараженні обробляють актеліком або карбофосом (15-20 крапля на 1 л води).

Щоб допомогти бромелієвим розцвісти, ви можете поставити дорослу рослину в міні-тепличку або в герметичний пластиковий пакет на 2-3 тижні з розрізаними на частині 2-3 яблуками. Розкладаючись, яблука виділяють етилен, що стимулює цвітіння. Яблука можна замінити в'язкою бананів. Однак цей спосіб ефективний тільки для рослин 3-4 літнього віку, коли вони повністю дозріли для цвітіння.

Читайте також:

Полив кімнатних рослин під час відпустки [поради]

Основні правила пересадки кімнатних рослин

Догляд за кімнатними пальмами