Навіть якщо ви збираєтеся у відпустку, кімнатні рослини не звільнять вас від регулярного догляду за ними, особливо у період вашої відсутності. У ваших інтересах подбати про вирішення цієї проблеми, якщо хочете, щоб рослини й далі вас радували.

Влітку залишати рослини без догляду набагато складніше, тому що в цей час вони активно ростуть, цвітуть і їм потрібно більше води, ніж взимку. Якщо ви залишаєте будинок більше ніж на тиждень, а за рослинами нікому доглянути, то обріжте бутони і квітки у квітучих рослин, заберіть рослини із прямого сонця і гарненько полийте. Надовго залишати так рослини в середині літа все одно не можна.

  • Найпростіше: перед тем як виїхати на кілька днів, поставте рослини в таз із водою, заповнений на 1/3 висоти горщика.


  • pic

  • За півгодини перед від'їздом, полийте квіти, а потім обгорніть їх (разом з горщиком) поліетиленовим пакетом або целофаном, і зав'яжіть. Цей прийом часто використовується флористами, які не мають можливості поливати всі горщики. Зробіть маленькі отвори в декількох місцях целофану щоб забезпечити квітку киснем. Крім того, пакет повинен бути досить великим, щоб не м'яти листя.


  • pic

  • Інший, менш відомий спосіб - полив рослин через ґніт. Це досить легко зробити, і для цього вам знадобиться контейнер з водою і смужка тканини(шерстяний або бавовняний шнур, що добре проводить воду). Це можна зробити наступним чином: один кінець тканини вставляється в ґрунт до половини горщика, а інший кінець - у миску з водою. При нормальних умовах, 250 г води вистачить на більше ніж 10 днів, але щоб позбутися від турбот, було б краще зробити вибір на користь великого контейнера з водою. Якщо ви не впевнені в цьому методі, його можна перевірити за тиждень перед від'їздом з дому. Горщик з рослиною можна поставити вище ємності з водою. У цьому випадку другий кінець шнура вставляють у дренажний отвір. У воду можна покласти кілька шматочків вугілля для дезінфекції.


  • pic

  • У якості автоматичного поливу використовують крапельниці. Один кінець крапельниці опускають у сулію з водою, яку необхідно встановити вище горщиків. Інший кінець крапельниці потрібно застромити в землю біля квітки і поступово відкривати потік води регулятором, що знаходиться посередині крапельниці.
  • Гарний вихід з положення – горщики поставити на килимок з капілярним насиченням, край якого можна опустити в раковину заповнену водою, так рослини протримаються близько тижня. Килимок завжди буде вологим, і рослини зможуть одержувати воду завдяки системі капілярів через дренажний отвір у горщиках.


  • pic

  • Ще один перевірений метод, як зберегти рослини під час відпустки: візьміть дві цеглини і два рушники, які ви не збираєтеся більше використовувати в гігієнічних цілях. Обгорніть кожну цеглину рушником, помістіть їх у ванну або велику ємкість з водою на 1 см. На цеглини поставте горщики (без тарілок). Таким чином, ґрунт буде поглинати необхідну кількість води з мокрого матеріалу і постійно залишиться вологим.

Ці способи догляду за квітами допоможуть вам протягом 10-15-денної відпустки не турбуватися про ваші рослини.