Переймати досвід за кордоном - традиція в Україні давня і шанована. Цього разу дивовижне виявилося зовсім поруч. Рівненських делегатів вразила Білорусь. Депутати Рівненської обласної ради і місцеві тренери об'їздили головні спортивні арени Бреста та одного із білоруських районних центрів. Тепер і собі таке хочуть. Залишається сподіватися, що побачене змусило обласних обранців не тільки позаздрити, а й серйозно замислитися.

Обласний спорткомплекс "Брестський" — головна футбольна арена області. Поруч — тренувальний стадіон, сектори для стрибків у висоту та довжину, а також для метання снарядів. Під трибунами - тренажерні зали, сучасні роздягальні, сауна та кафе. Утім, чи не найбільше учасників рівненської делегації здивувала наявність готелю при спорткомплексі. І хоча з обласного бюджету сюди надходять гроші, об'єкт і сам щомісяця заробляє понад півсотні гривень.

Наступною зупинкою рівненських обласних обранців, чиновників та тренерів стала обласна школа вищої спортивної майстерності, родзинкою якої є три сучасні стрілецькі тири.

Подібної тренувальної бази для кульової стрільби в Україні немає, кажуть тренери. Найкращі тири знаходяться у Львові, та й то побудовані ще перед Олімпіадою у Москві 1980 року.

Є у Бресті стрільбище і для лука. Цей лукодром вважається кращим у Білорусі. Ще один унікальний спортивний об'єкт — стадіон для хокею на траві. Знову ж таки – інфраструктура на вищому рівні: від кафе до платної автостоянки. Усе це принесло спорткомплексу майже два мільйони гривень прибутку минулого року.

Є у Бресті і палац для хокею на льоду. Цей спорт тут у шані. А ігри місцевої команди супроводжуються аншлагом серед глядачів.

У Брестській області діє чотири льодові арени, а до кінця року планують відкрити ще дві. У Рівному також уже кілька років хочуть будувати льодовий палац. Щоправда, далі розмов справа не йде. Реальнішим поки що є будівництво обласного палацу спорту.

Відомий білоруський Брест і каналом для греблі на байдарках та каное. Керівництво комплексу хизується: подібні спортивні бази не те що в Білорусі, в усьому світі можна на пальцях перелічити. Тут також діють тренажерні зали, басейн та готель. А в несприятливу погоду веслувальники можуть тренуватися в приміщенні.

Узимку цей канал покривають штучним снігом, і він перетворюється на майданчик для тренування лижників. Білоруські чиновники пояснюють: масово спорт тут розвивається завдяки деражвній політиці. На розвиток спорту лише однієї Брестської області цьогоріч виділили сто тридцять мільйонів гривень. І це без врахування капітальних ремонтів старих та будівництв нових спорткомплексів.

Відтак, поки що спортивному Рівному до спортивного Бреста далеко. Для початку чиновники планують побудувати обласний палац спорту. Вже з першого вересня хочуть розпочати роботи, проте коли у спорткомплексі розпочнуть тренувати дітей - невідомо.