Скандальні електронні звіти. Підприємці виступили проти оплати послуг за подання звітів у службу зайнятості. Вона стала єдиною серед контролюючих стуктур, де необхідно заплатити за прийом документів. Суть конфлікту з’ясовувала Юліана Тет.

Крокувати у ногу з часом – дороге задоволення. Не встигли в області попрактикувати у подачі електронної звітності, як на систему почали нарікати підприємці. Приводом для незадоволення стали факти вимагання коштів за подачу електронних звітів.

Підприємці відразу забили на сполох. Адже у договорах про користування сайтом Іформа жодного слова про оплату немає. Більше того, всі контролюючі органи розмістили на своїх офіційних сайтах відповідні формати прийому електронних звітів. Це дозволяє підприємцям підлаштувати свої бухгалтерські системи для електронної звітності. Але, виявилось, що такий формат держслужбі зайнятості не підходить.

Підприємці, які до того користувались послугами інших сертифікаційних центрів (в Україні їх 9), не можуть здати звіти до центру зайнятості, розповідають експерти.

В обласному центрі зайнятості розводять руками. Мовляв, через кого приймати електронну звітність - вирішували у Києві. Втім, запевняють: служба зайнятості готова співпрацювати й з іншими сертифікаційними центрами.

Тим часом у Держкомпідприємництва закликають здавати звіти, як і раніше.

Справді, за таких умов підприємцям вигідніше найняти кур’єра. Тому експерти кажуть: ввівши систему електронної звітності, ми зробили крок вперед, але тепер змушені робити два назад.