Медики стверджують, що включення буряка в раціон знизить ризик серцево-судинних захворювань і гіпертонії. Проблему ожиріння ця культура так само вирішує успішно. Поліпшується травлення, з організму виводяться токсини і шлаки.

Буряк у свій хімічний склад включає йод, що сприятливо позначається на роботі щитовидної залози, а так само бетаїн і бетанін, які працюють як біологічно активні речовини, що забезпечують оптимальну життєдіяльність клітин печінки. А пектин, що міститься в ньому, захищає організм людини від радіації та надає допомогу при виведенні холестерину та зайвих скупчень води. Отже, ми з'ясували, що буряк дуже корисний дієтичний продукт. Однак дуже багато чого в збереженні оптимального балансу корисних речовин залежить від правильного процесу вирощування буряка. Від цього ж залежать і його смакові властивості.

ЯК ПРАВИЛЬНО САДЖАТИ БУРЯК?

Ґрунт для буряка. Буряк не любить ґрунти з високим вмістом кислоти та лугу. Найкраще для нього підходять нейтральні пухкі ґрунти, що відрізняються багатим вмістом органічних речовин. На такому ґрунті рослина почуває себе «як удома» і врожай дасть соковитий і смачний. Саджати буряк можна після кабачків, капусти, картоплі, огірка. Дуже добре, можна навіть сказати благотворно, на буряковий урожай впливають мінеральні добрива. Важлива присутність у ґрунті азоту, щоб не гальмувався процес засвоєння рослиною калію та фосфору. При недоліку останнього, листя висадженої культури стане тьмяним, темно-зеленого кольору, а потім придбає червоний відтінок. Якщо є недолік калію, це теж проглядається. Листяна пластина поступово стане темно-червоного кольору. Така ж колірна зміна спостерігається при недоліку марганцю і магнію.

СОРТИ БУРЯКА

Якщо саджати буряк для подальшого вживання його в їжу, то варто знати, що смакові якості столового продукту прямо залежать від сорту. Найбільш ходовими вважаються Бордоіль і Єгипетський плаский. Вони ж відрізняються і найкращим смаком. Більша частина з усього наявного сортового різноманіття такої культури як буряк формує багатоплідні насіння-клубочки. Їх то і сіють. Чекають, поки рослини зійдуть, а потім проріджують. Відстань між рослинами має становити не менше чотирьох - шести сантиметрів. Якщо сорт однопаростковий, то в проріджуванні він не має потреби. Розміри вашого врожаю прямо залежать від посівної густоти. Але занадто великий буряк за смаковими якостями поступається дрібному та середньому, та до того ж він накопичує більше нітратів, шкідливих для здоров'я людини. Для одержання буряка оптимальних середніх розмірів необхідно витримати відстань між рядами двадцять п'ять сантиметрів, а в ряді між рослинами проміжок має дорівнювати восьми - десяти сантиметрам (для дрібних плодів достатньо п'ять - сім сантиметрів). Буряк любить воду! Поливати його потрібно рясно не рідше одного разу на тиждень перші півтора- два місяці. Посуху рослина не перенесе і загине. Так до того ж, достатня кількість вологи позитивно позначиться на результатах урожаю. Поливати краще ввечері, перед заходом сонця. Тоді за ніч культура насититься вологою.

КОЛИ САДЖАТИ БУРЯК?

Щоб результати праці були до осені, сіяти буряк треба наприкінці квітня. У вересні - жовтні виконується збір урожаю. Важливо пам'ятати, що буряк вимагає постійного розпушування. Від посадки і до збирання необхідно регулярно проходитися граблями по міжряддю. Особливо це актуально після поливу або дощику. Процес цей варто виконувати дуже акуратно так, щоб не поранити кореневу систему культури. Так що рихліть не дуже глибоко. Результатом вашої праці стане рясний буряковий урожай. Ви самі зможете контролювати процес посіву, росту і дозрівання плода. Будете впевнені у відсутності в ґрунті шкідливих речовин, якщо, звичайно, самі їх туди не додасте. Зберігати буряк можна в сухих підвалах, що мають гарну вентиляційну систему. Наявність високого рівня вологості погано позначиться на врожаї. Буряк почне гнити. Дотримання температурного режиму при зберіганні продукту є теж важливим. Сховища не повинні бути занадто холодними, це необхідно, щоб плоди не промерзли.

Джерело: http://domovyk.com