Людина використовувала м'яту ще до нашої ери. М'ята згадується на клинописних дощечках ассірійців, її виявили в гробницях єгипетських фараонів. Вона також згадується в Євангелії від Матвія. Назва цієї рослини походить від імені богині гори Мінфи (або Мінти). Мінфа була закохана в бога підземного царства, але його дружина - Персефона - перетворила Мінфу в запашну рослину.

Як пряність м'яту завжди використовували в Японії. Древні римляни дуже цінували цю рослину. Щоб підняти гостям настрій, до їхнього приходу натирали столи свіжим листям м'яти, а кімнати обприскували м'ятною водою. У добу Середньовіччя німецькі студенти під час занять носили на голові вінки з м'яти, оскільки вважалося, що запах цієї рослини покращує роботу мозку.

Головна мета промислового вирощування м'яти - це одержання ментолової олії для лікувальних і харчових цілей. М'ята містить аскорбінову кислоту, каротин, рутин, ментол, органічні кислоти, дубильні речовини, мікроелементи. М'ята широко використовується — в харчових продуктах, в косметиці, в фітотерапії та ароматерапії, а також в фармакології. На даний момент налічується 25 видів м'яти, крім того ще є 10 природних гібридів цієї рослини.



pic

М’яту вирощують поблизу теплиць, на клумбах і спеціально підготовлених грядках для створення приємного запаху. Ця рослина любить пухкі, багаті гумусом, вологоємні ґрунти. М'ята легко переносить легку півтінь. Саджати можна навесні або восени. При вирощуванні у відкритому ґрунті підживлюють органічними добривами - гноєм або компостом. Якщо м'яту вирощують на балконі, то підживлювати краще повним мінеральним добривом. М'ята дуже чутлива на полив посадок зброженою кропивою. Стебла зрізують два-три рази на початку цвітіння біля самої землі, сушать в затіненому місці, а потім відокремлюють сухе листя і зберігають їх в мішку. Після зрізання підгодовують нітрофоскою – 30 грами на метр квадратний. Восени посадки м’яти посипають перегноєм. При осінній посадці замість компосту в ґрунт можна внести гній в тій же кількості. На зиму нові посадки підгортають, закривають гілляками або мульчують листям, тирсою, торфом товщиною 7-9 сантиметрів. Навесні укриття знімають, ґрунт розпушують, прополюють, видаляють хворі рослини, на один метр квадратний вносять 9-11 грамів аміачної селітри і 14-16 грам суперфосфату.

У м'яти є один істотний недолік: кореневища її розростаються не гірше, ніж у пирію, тому дуже важливо стримувати надмірне розростання, наприклад, можна місце її посадки обмежити бар'єром з каменів або плиток. Інший варіант - закопати в землю старе відро без дна так, щоб верхній край його підводився над ґрунтом на 5-6 сантиметрів і вже в нього посадити м’яту, обмеживши буйний ріст її коренів. Але необхідно враховувати той факт, що коренів у цьому просторі через кілька років накопичеться дуже багато, тому періодично м'яту потрібно пересаджувати на нове місце. Вегетативне розмноження м'яти можливе живцями стебел, обрізками коренів, діленням кореневищ і відводками.



pic

Листя для сушіння збирають до цвітіння або при появі перших квіток і суцвіть. Якщо вчасно видаляти квіткові бруньки, то це сприяє росту пагонів і листя. В процесі догляду за м’ятою слабкі бічні пагони видаляють, а листя на них збирають і використовують в їжу або сушать.

Для збереження сортових ознак м'яту розмножують відрізками кореневищ, відсадками та поділом куща. Відрізки кореневищ (8-14 сантиметрів) висаджують на глибину 6-10 сантиметрів через місяць після підготовки ґрунту, щоб вона до цього часу осіла. Відстань між рядами (борозенками) мають бути від 30 до 80 сантиметри, між рослинами в ряду 15-20 сантиметрів. За 3-4 роки, м'ята на одному місці розростається і займає ряд шириною більше одного метри. Дно борозни перед посадкою поливають і мульчують торфом. Після посадки ґрунт добре накочують. Якщо для розмноження використовують відгалуження або ділиться кущ, то посадки проводять навесні до розпускання листя, а влітку в кінці серпня.



pic

Хвороби та шкідники не обходять м'яту стороною. М'ята вражається грибковим захворюванням - іржею. Найчастіше хвороба проявляється у вологі роки або у випадку перегодовування рослини азотними добривами. Рекомендують обприскувати бордоською рідиною.

У кулінарних цілях використовуються як свіжі, так і сушені листочки та пагони м'яти, що мають характерний прохолодний смак і різкий ментоловий ароматом. Свіжу м'яту додають у салати, овочеві супи, страви з риби і сири, маринади для м'яса, напої, соуси, а також використовують при приготуванні кондитерських і хлібобулочних виробів, адже м'ята - чудова прикраса тортів, коктейлів. В англійській кухні її додають у соуси до баранини і птиці; у східній, італійської та іспанської кухнях використовують як пряність або додають в різні суміші пряностей. В американській кухні м'яту використовують для ароматизації напоїв і додають в різні фруктові та овочеві салати, і навіть готують варення.



pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вітаміни з грядки: крес-салат (посів та вирощування

Город на підвіконні: вирощуємо зелень