Йошта (від нім. Johannisbeere — смородина і нім. Stachelbeere — аґрус) - повсякденна назва гібрида чорної смородини з аґрусом, який був отриманий в ході складного схрещування, проведеного в Німеччині професором Г. Бауером в 1959 році. Саме слово було утворено за допомогою злиття перших літер назв аґрусу та смородини в німецькій мові.

За зовнішнім виглядом одночасно нагадує і смородину, і аґрус. Листя йошта запозичила в аґрусу, але вони більші. Ягоди схожі на смородину, але дещо відрізняються за розміром (маса в середньому становить 2-3 грами). Примітним є те, що, на відміну від аґрусу, у рослини повністю відсутні колючки. На смак ягоди кисло-солодкі, але не мають характерного для чорної смородини аромату. Кущі йошти потужні, міцні, висотою до 1,5 метрів. Невеликий урожай рослина починає давати через 1-2 роки після посадки. Прекрасно підходить для живої огорожі, тому широко використовується у ландшафтному дизайні.



pic

Всі хвороби, від яких так страждає смородина, та й агрус теж, обходять йошту стороною, як і шкідники. Їй не страшна ні борошниста роса, ні іржа. Склівка не пошкоджує пагони, бруньковий кліщ не вражає зав'язь, а попелиця не чіпає листя. Ідеальна садова рослина для мінімального догляду.

Вирощування і розмноження

Врожайність йошти можна підвищити, якщо її правильно посадити. Йошта любить сонячні, захищені від вітру місця й родючі, легкі, суглинисті грунти. Сусідство батьків (бажано з великими плодами) поліпшить запилення і чудово вплине на майбутній урожай. Виростити йошту нескладно, вона розмножується різними способами – відводками, живцями, насінням.

Догляд

Йошта витриваліша за смородину та агрус, доглядати за нею легко. Ця рослина любить вологу і в суху погоду вимагає поливу. Йошта віддячуватиме господарям чудовим врожаєм, якщо 2–3 рази на рік її підгодовувати органічними добривами, а навесні під кожен кущ висипати кілька склянок деревного попелу як калійне добриво. Обрізки йошта не потребує. При необхідності роблять тільки санітарну обрізку – видаляють пошкоджені і підморожені гілочки. Від шкідників і хвороб ця рослина практично не страждає.



pic

Застосування

З йошти можна приготувати компоти, варення, желе, соки. Дуже корисна ягода у свіжому вигляді. Вона містить всі ті ж вітаміни, що і смородина з аґрусом. На зиму ягоди йошти можна заморозити або засушити, щільна шкірка дозволяє це зробити. Плоди мають лікувальні властивості - йошту застосовують при шлунково-кишкових захворюваннях, вона покращує кровообіг і сприяє виведенню з організму радіоактивних речовин і важких металів.

Читайте також:

Основні правила обрізки дерев і кущів

Оглядаємо ягідники