Дуже корисно багаторічна трав'яниста рослина, що містить ранньою весною багато вітаміни і поживні елементи - це ревінь.

Найкраще місце для нього це нижня частина південних або південно-західних схилів, з грунтом багатим на органіку. Оптимальна кислотність грунту (pH) це 4,5-5,0. З весни під глибоке перекопування вносять органіку, а перед посадкою вносять повне мінеральне добриво.

Ревінь до світла невимогливий. Це можна пояснити тим, що в кореневищах міститься запас поживних речовин. Тому ревінь можна успішно вирощувати в ягідниках і садах. Коли велика маса листя ревеню знаходиться в тіні, вони менше випаровують вологи, завдяки чому дають великі черешки.



pic

Коренева система 4-5-річного ревеню проникає в ґрунт на глибину до 2 метрів, але при цьому рослини вимогливі до вологи. Оптимальна вологість грунту складає 70-80%. У посуху і спеку ревінь погано росте, черешки формує маленькі, волокнисті, з гіркуватим присмаком, особливо при зниженні відносної вологості повітря до 40-50%. Але і перезволоження ревінь не переносить.

З 4-5-річних рослин для розмноження відбирають кращі екземпляри – типові для сорту (з довгими товстими червоними черешками). Восени викопують кореневище і поділяють на три-чотири і більше частин (на кожній з них повинно бути не менше двох розвинених бруньок і товстий корінь). Потім на 2/3 обрізають листя, щоб зменшити випаровування, і вкорочують довгий корінь.



pic

Крайній термін висадки кореневищ – кінець вересня. У цьому випадку до замерзання грунту рослини добре вкорінюються. Навесні ревінь висаджують в найбільш ранні терміни, до розпускання бруньок. Пізню весняну посадку ревінь переносить погано, формування врожаю затягується на рік. Рослини висаджують за схемою 90 × 90, 120 × 120 і 140 × 140 сантиметрів. Глибина як правило, це на один-два сантиметри нижче, ніж вони росли раніше. При посадці стежать, щоб коріння не загиналися, а кореневище було добре ущільнене вологим грунтом. У посушливу погоду посадки поливають. При осінньому пересаджуванні, коли грунт у кореневищ ущільнений недостатньо, рослини погано вкорінюються, а взимку їх випирає з грунту морозом і вони загнивають.

Рано навесні, відразу після відтавання грунту, з’являються великі червонуваті нирки – паростки ревеню, висадженого з осені. Весняні заморозки, навіть до -10°C, не пошкоджують рослини. Оптимальна температура для росту і розвитку рослин – 18-23°C. Проте вони добре ростуть і при температурі 30°C, але при вологості повітря 85-90%.



pic

Відхід на другий рік: систематичне розпушування міжрядь, прополка бур’янів, полив в посушливу погоду і видалення квітконосів при їх появі. Після закінчення збирання врожаю рослини підгодовують рідкою органікою, розведеною водою (1:6) або мінеральними добривами.

При вирощуванні ревеню з кореневищ урожай черешків починають збирати на другий, а через розсаду вже на третій рік. В перший раз збирають не більше 3-5 черешків (щоб не послабити рослини), а в наступні роки – до 10-14, в залежності від розмірів куща. Збирати черешки починають тоді, коли вони досягнуть довжини 20-25 сантиметрів і півтора сантиметри у діаметрі. Щоб не послабити ревінь, за кожен збір відламують не більше 4-5 черешків. За сезон проводять чотири-шість таких зборів.