Міністерству закордонних справ доручено запровадити вiзовий режим iз Росiйською Федерацiєю.

Введення візового режиму з Росією, виведення українських військових із окупованого Криму, звернення до ООН про визнання АРК демілітаризованою зоною. Такі рішення Ради національної безпеки і оборони України озвучив у середу ввечері секретар РНБО Андрій Парубій. Між тим в. о. президента Олександр Турчинов дав самопроголошеній владі Криму три години на звільнення усіх заручників та припинення провокацій. Відповідна заява з’явилася на президентському сайті о 18:16. У середу в першій половині дня у планах української влади виведення українських військ із Криму ще не було. Як заявляв радник міністра оборони Леонід Поляков, влада розробляє різні варіанти евакуації українських громадян із Криму. Разом з тим, сказав він, військові там залишаться.

«Що стосується військовослужбовців, вони призвані захищати інтереси України, Крим – це українська земля. Наші військовослужбовці перебувають там законно, після вчорашніх подій, знову ж таки підкреслюю, вони готові застосовувати зброю», – зазначив Поляков. Проте, після того, як першого віце-прем’єра Віталія Ярему і в. о. міністра оборони Ігоря Тенюха не впустили до Криму, було скликане засідання РНБО, під час якого ухвалили низку рішень. «Було доручено Міністерству внутрішніх справ впровадити візовий режим із Російською Федерацією. Кабінету міністрів доручено невідкладно звернутися до ООН щодо визначення території АРК демілітаризованою зоною та вжити вичерпних заходів щодо того, щоб Крим покинули російські війська, а також підготувати умови для передислокації військових частин та підрозділів з окупованої території Криму українських військ і розміщення їх на континентальній частині України», – повідомив секретар РНБО Андрій Парубій.

За його словами, Україна не тільки припиняє головування в СНД, а також починає процедуру виходу зі співдружності. СБУ, МВС та Збройним силам доручено виконати попередні рішення РНБО щодо часткової мобілізації та привести армію у повну бойову готовність і завершити розгортання у прикордонних районах тактичних груп для захисту кордонів. Також, як заявив в. о. міністра юстиції Павло Петренко, РНБО доручила вжити і низку заходів правового характеру зокрема щодо державного і комунального майна на окупованій території. «Кабінету міністрів та Міністерству юстиції доручено підготувати відповідні висновки і обґрунтування збитків, спричинених анексією Російської Федерації частини території України через встановлення вартості майна об’єктів державної і комунальної власності, шельфу, тих природних копалин і ресурсів, які знаходяться на території Криму. Так само нам було доручено підготувати відповідні звернення до Європейського суду з прав людини щодо вказаних компенсацій та до інших судових міжнародних установ», – зазначив міністр. Окрім цього, зауважив Павло Петренко, РНБО доручила підготувати законопроекти щодо правового статусу громадян України, які живуть на окупованій території та щодо окупованої території. Між тим виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов поставив самопроголошеній владі АРК ультиматум – упродовж трьох годин звільнити всіх заручників і припинити провокації в Криму. Якщо ж це не буде виконано, українська влада обіцяє вжити «вагомих» заходів.

Джерело: Радіо Свобода