Початок весни — один з найвідповідальніших періодів для власника саду. Від своєчасності і правильності виконання найперших весняних робіт залежатиме майбутній врожай. Одним з важливих моментів є захист дерев від грибків, шкідників і сонця.

Після зими потрібно усувати заподіяну мишами та зайцями шкоду. Відразу ж після танення снігу обстежуйте молоді деревця і, виявивши ушкоджені, невідкладно замажте їх садовою замазкою, садовим варом, сумішшю коров’яку та глини (1:4) або просто обгорніть кілька разів плівкою.

Для захисту дерев від сонячних опіків їх стовбури до розгалуження обертають білою тканиною або мішковиною, або ж білять вапняним розчином. Білити дерева краще зверху вниз — для рівномірного розподілу і затікання розчину в тріщини кори. Та якщо ж яскраве весняне сонце вже висушило незахищену корою деревину, потрібно приступати до лікування. При невеликих ушкодженнях з одного боку достатньо буде захисної замазки або нанесення олійної фарби. Рана затягнеться за один рік.

Особливу увагу слід приділити захисту дерев і кущів в саду від грибкових хвороб і різних шкідників. На початку березня їх обробляють розчином нітрафена з розрахунку 300 г речовини на 10 л води. Обробивши до розпускання бруньок сад 3-відсотковим розчином цього препарату, ви знищите всі зимуючі стадії шкідників і хвороб. Схожого результату в боротьбі з грибковими хворобами можна досягти, обробивши до розпускання бруньок аґрус, смородину та інші культури 4-відсотковим розчином мідного купоросу.

Ще одна дуже важлива ранньовесняна садова робота - обприскування по сплячих бруньках. Перше обприскування 1-2%-ю бордоською рідиною слід провести при середньодобовій температурі +3-4 С. Друге - через 10 днів. Таке обприскування оберігає від моніліозу, парші, кучерявості персика, коккомікоза.

До розпускання бруньок необхідно встигнути обробити дерева інсектицидом проти зимуючих на корі яєць яблуневої мідяниці, щитівок, різних попелиць, плодових кліщів, листовійок, гусениць яблуневої молі. Або ж візьміть 700 г сечовини, розчиніть в холодній воді, профільтруйте і добре обприскайте весь сад і ґрунт під посадками. Така висока концентрація мінерального добрива порушить сольовий обмін шкідників, проникнувши через їхній хітиновий покрив, і погубить їх. Для саду ж у період спокою таке обприскування є нешкідливим.

Якщо стовбури дерев сильно заселені лишайниками, їх легко знищити до початку сокоруху 7-10%-им розчином залізного купоросу (1 чайна ложка на 100 мл води). Стовбури можна обприскати або обмазати щіткою. Через три дні лишайники самі зваляться зі стовбурів. У жодному разі все це робити не можна, коли почнеться сокорух: ви можете обпалити кору і бруньки, що прокинулися, чим нанесете дереву великий збиток - воно може навіть загинути.

Уважно огляньте й кущі. Наприклад, на гілках чорної смородини в цей час добре видні товсті роздуті бруньки, заселені бруньковим кліщем. Їх необхідно обібрати і спалити, інакше з набряканням бруньок кліщі розселяться по нових бруньках. Якщо на гілці таких бруньок багато, то зрізуйте й спалюйте всю гілку.

Саме в березні, до набухання бруньок, гілки кущів і грунт навколо можна рясно облити гарячою водою. Ця процедура допоможе знищити личинки шкідників, зимуючі під корою, і збудників грибкових захворювань.

Не зайвим буде нагадати, що перше обприскування садових дерев і кущів проти шкідників і хвороб звичайно виконують, коли середньодобова температура повітря досягає плюс 5°С.