Збираючись зайнятися розведенням квітів на дачній ділянці, чимало садівників приходять до рішення виростити свою розсаду. Це економно, до того ж, так приємно створювати красу своїми руками! Але й у цій справі багато підводного каміння. Що ж потрібно враховувати, щоб посів насіння квітів на розсаду був вдалим?

Сіють насіння в розсадні ящики, торф’яні таблетки або стаканчики, що продаються в будь-якому господарському або садово-городній магазині. Але цілком можна обійтися і склянками з-під йогуртів, пакетами з-під соку або молока або прозорими пластиковими контейнерами, в яких продаються кондитерські вироби й морозиво. Останні дуже зручні тим, що мають кришку, що дозволяє обійтися без використання плівки або скла для створення парникового ефекту. Цей посуд необхідно ретельно вимити содовим розчином, зробити в дні отвори для стоку зайвої води і засипати дно дренажем, наприклад, дрібним керамзитом або шматочками битого керамічного посуду.

Фахівці рекомендують не використовувати грунт з городу, так як для неї характерний високий вміст хвороботворний бактерій, а також личинок шкідників. До того ж, родючість звичайної дернової землі далеко не завжди відповідає необхідним параметрам, тому доведеться додатково вносити в неї добрива, а також всілякі добавки для розпушення. Тому краще використовувати вже готові поживні суміші, різноманітний асортимент яких представлений в магазинах.

Для тих же, хто все намагається робити сам, можна порадити наступне співвідношення компонентів: дернова земля (2 частини); перегній або листова земля (2 частини), торф (+2 частини) і пісок (1 частина). Ретельно перемішавши всі складові, суміш потрібно просіяти крізь велике сито, очистивши таким чином від каменів і гілок. Потім слід знезаразити підготовлений субстрат. При цьому не рекомендується вдаватися до прожарення, тому що є великий ризик вбити всі корисні мікроорганізми, без яких виростити повноцінну розсаду буде неможливо. Тому краще проливати суміш окропом або рожевим розчином марганцівки. Робити це найкраще за 2-3 діб до посіву.

Глибина ящика для розсади має бути як мінімум 5 см. Заповнювати землею його потрібно повністю, але трамбувати в жодному разі не можна – грунт повинна бути пухкої.

Велике значення має термін посіву. Для однорічників кращий час – весна, дволітки треба сіяти літом, а багаторічні рослини – восени. Ці терміни можуть коригуватися в залежності від багатьох умов.

Щоб отримати хороші сходи, важливо звернути увагу на загортання насіння квітів і густоту їх посіву. Насіння краще не заглиблювати, а просто розкладати на поверхні. Більш великі зразки можна злегка присипати землею, шар якої повинен бути не більше розміру насіння, помноженого на три. У випадку з дрібними насінинами нічого такого робити не потрібно, оскільки це утруднить їх схожість, але по закінченні посіву обов'язково потрібно обприскати поверхню субстрату з пульверизатора. Дрібні насіння висівають врозкид, попередньо змішавши з піском. Це забезпечує сходам необхідний простір.

Лише небагатьом культурам для проростання потрібно світло (читайте інструкцію на пакетику), тому до появи перших сходів ящики не обов’язково ставити на підвіконня, краще тримати біля батареї опалення. Тут для них головне – вологість, тому плівку не рекомендується прибирати взагалі, а тільки іноді перевертати зворотною стороною для видалення конденсату. В цей час відбувається і провітрювання субстрату.

Як тільки з’являться перші сходи, ящики з посівами переставляються на підвіконня, ближче до світла. Бажано забезпечити і додаткове підсвічування в похмурі дні і вечорами. Плівку відразу прибирати не варто – молода розсада дуже не любить різких перепадів температур. Відкривайте і провітрюйте посіви, з кожним днем збільшуючи час «прогулянки», і лише коли розсада зміцніє і вирівняється, можна буде зовсім прибрати покриття.