Якщо кімнатні рослини мають непривабливий зовнішній вигляд, не поспішайте обробляти їх допоміжними препаратами. Причиною подібного стану можуть бути не хвороби і шкідники, а невдалі умови утримання.

В осінньо-зимовий сезон в наших квартирах рослинам темно, як у печері. Повітря для них дуже сухе, і потоки води, якими їх час від часу заливають, не рятують ситуацію, а тільки її погіршують.

Освітлення. Світло для рослин - їжа. Освітлення, яке для людини цілком комфортне, для них часто недостатнє. До прикладу, деякі тропічні рослини на підвіконні отримують світла в десять разів менше, ніж потрібно. Восени і взимку проблема ще більше загострюється. Рослини скидають листя, втрачають характерне забарвлення, стебла витягуються, квітки стають дрібні або повністю зникають.

Варто переселити рослини з західних і північних вікон на східні та південні, щоб вони отримували якомога більше природного світла. Фіалки та бегонії, які "горять" влітку на південному вікні, взимку будуть раді там опинитися. Для тропічних трав'янистих рослин (бегонії, пеперомії, цинерарії) доречним буде штучне підсвічування. Для цього чудово підійдуть звичайні лампи денного світла. Якщо розмістити їх в 50-30 см над верхівками рослин, то цього вистачить, щоб пережити зиму. Вікна регулярно протираємо зсередини: чисте скло збільшує інтенсивність світла на 10 %.

pic

Вологість повітря. Як тільки настає опалювальний сезон, вологість повітря в приміщеннях з центральним опаленням різко знижується, опускаючись на 30% і навіть нижче. Для більшості ж тропічних рослин ідеальна вологість - 70-90 % (прийнятна - 65-70 %). У багатьох видів починається листопад, молоде листя росте дрібним, пошкодженим по краях, засихають і опадають бутони і квітки.

Ні частотою поливу, ні його інтенсивністю вологість повітря підвищити неможливо. Обприскування пульверизатором допомагає, поки рослина не висохне, тобто протягом хвилин 10-20. Можна спробувати змінити місце - інше підвіконня, кімната, або ж поставити горщик на кухні, де вологість вища. Ще один варіант - просто відсунути на дальній край підвіконня - подалі від батареї. Деякі винахідники роблять просто: вішають на батарею вологі рушники і періодично по мірі висихання знову їх зволожують. Це дозволяє надовго підвищити вологість повітря, хоча й виглядає не надто естетично. Тому можна придбати спеціальний зволожувач повітря або декоративний фонтанчик. Останній прикрасить будь-яке приміщення і буде доречним в різних варіантах інтер'єру. Ще один спосіб створити оптимально комфортні умови – поставити горщики з квітами на тацю, заповнену галькою, гравієм або керамзитом, і час від часу підливати воду. Можна помістити горщик в кашпо більшого розміру, проміжок заповнити торфом і підтримувати його у вологому стані.



pic

Оптимальний полив. У спекотній кімнаті ґрунт у горщику висихає швидше. Якщо ж рослина стоїть на холодному підвіконні, земля в горщику довго залишається сирою. Саме взимку домашні квіти можуть страждати від надлишкової поливу.

Тому поливати рослину треба тільки тоді, коли верхній шар ґрунту виглядає сухим - незалежно від того, скільки часу минуло від попереднього поливу: один день або два тижні. Для цього частіше оцінюємо вологість землі - на дотик. Існує просте правило: перш ніж поливати рослину, опустіть палець у ґрунт на глибину 2-3 см. Він має бути злегка вологим (не сирим і не пересохлим). Якщо ґрунт дуже пересох (характерно для торф'янистого), рослину краще відмочити: повністю занурити горщик у воду і витримати до припинення виділення повітряних бульбашок. Крім того, варто ретельніше спостерігати на рослиною, і вона сама підкаже, чи достатньої вологи: якщо листя жовтіє, значить, полив потрібно обмежити. Кінчики підсихають і стають коричневими - поливайте частіше.



pic

Душ. У природних умовах рослини звикли до різних видів опадів - до теплих і сильних тропічних злив в тому ж числі. Якщо регулярно -хоча б раз на тиждень - "купати" рослини, то вони значно легше перенесуть зиму.

Для цього потрібно прикрити землю навколо рослини чим-небудь водонепроникним, цілком підійдуть звичайний пакет або харчова плівка, нахилити горщик, і кілька хвилин поливати рослину з не надто сильного душа теплою водою. Вода змиє пил і очистить продихи, щоб листя могло "дихати". Таким способом можна зволожувати навіть ті рослини, про які зазвичай пишуть, що вони бояться води. Варто зауважити, що після такої процедури не можна виставляти вологі рослини на холодний протяг (інакше можуть утворитися гнилі плями) або на яскраве пряме сонце (тоді можуть бути опіки). Найкраще залишити рослини сохнути на кілька годин прямо у ванній кімнаті, можна ще створити ефект сауни, відкривши гарячу воду і спеціально напустивши пари.



pic

Пам'ятайте: взимку вашим кімнатним рослинам нелегко і вони вимагають подвійної турботи. Тільки при ретельному догляді рослини збережуть свій зовнішній вигляд і комфортно пережити найважчі місяці року.