Замість гармати ковш від екскаватора. Проти снігових заметів на Рівненщині кинули військову техніку. Бойовий артилерійський тягач (БАТ), створений на базі радянського танка, пробиває дорогу до відрізаних сіл. Таких машин в Україні залишилося кілька одиниць: вона проходить там, куди не може дістатися інша техніка.

Пожирач снігу. Так називають цей тягач на базі військового танку рівненські надзвичайники. Перед сорокатонною машиною не можуть встояти будь-які кучугури та замети.

Зі снігового полону визволяє завдяки гусеницям і потужному двигуну. Він видає 750 кінських сил, але вражає апетитом.

На кожну одну мотогодину БАТ-2 спалює 115 літрів солярки. Від трьох до п’яти метрів.

Такі замети за якихось півгодини машина здолала до села Чудниця. Воно одне з тридцяти селищ Гощанського району, які потрапили в сніговий полон. Місцеві жителі радіють — вперше за кілька днів зможуть доїхати до райцентру.

Потрібна і дуже потрібна така техніка. Зараз уже ходять маршрутки, а то вчора та позавчора пішли тільки до Чудниці, бо тут замело всі дороги. Людям набагато легше добиратися.

Армійський тягач прямує туди, де безсила інша дорожня техніка – комунальна. Останні теж активно долучилися до розчистки доріг. Проте зрівнятися з армійським тягачем в ефективності - не можуть.

Завдяки цьому нам в досить стислі терміни вдалося звільнити від снігового полону, от станом за цих пів дня, уже більше десяти сіл.

У нинішню негоду тягач працює цілодобово. В ангар повернеться, коли звільнить зі снігового полону всі заметені рівненські селища.