Аби вчитися, треба щепитися. Не мають права сидіти за партами майже півтори сотні дітей лише на Сарненщині. Через те, що батьки відмовляються їх вакцинувати. Тож за Законом про санітарне та епідеміологічне благополуччя, нещеплені школярі не можуть бути поруч зі щепленими однолітками. Тоді як Конституція гарантує усім громадянам рівний доступ до освіти. В районі винайшли спосіб, як не обійти обидва закони. Утім, вже наступного першого вересня нещеплених учнів можуть не пустити за парти.

Категорично відмовилися робити щеплення дітям у сім’ї Смицьких. Найменшій Олі півтори роки і жодної вакцинації дівчинка не проходила. На такий крок батько Василь Смицький пішов свідомо. Каже, прочитав багато літератури і збагнув, що шкоди від тотальної імунізації більше ніж користі. Переконаний що ускладнення після щеплень страшніші, аніж відсутність штучного імунітету.

Щеплення не настільки корисні та ефективні, як це звично вважається. Тому довелося потратити трошки часу. Було багато сумнівів. Читали, вивчали, цікавились досвідом інших. І прийшли до висновку, що багато інформації неправдивої. Тому було прийняте рішення не щеплювати дітей далі.

Сестри Смицькі Ходять в окрему школу. У Сарнах вже 3 роки як створили клас спеціально для нещеплених школярів. Тут таких 18. Вони освоюють програму молодших класів. І майже не пропускають занять.

Діти майже не хворіли. Це можна перевірити, передивившись журнал. Ну коли є епідемія грипу. То і тут зачіпає. А взагалі відвідуваність 80-90%

На вулиці ж ці діти граються зі своїми щепленими однолітками. А медики переконують, що вчитися небезпечніше для тих, хто не пройшов імунізацію.

Не щеплені діти мають більше ризику захворіти самим, аніж заразити інших. Ми вже не бачимо важких дитячих хвороб, дифтерію наприклад. Ми вже забули про багато важких дитячих інфекцій, які були і описувались в літературі і в художній, і у нас в медицині.

Місцеві чиновники, освітяни та медики переконані, що самостійно вирішити проблему не в змозі. Суперечності у законах мають врегулювати чимшвидше.

Цей так званий навчальний заклад, на мою думку, не вирішення питання. А тимчасове відтермінування у часі. Дуже сподіваємося у цьому відношенні на допомогу профільних міністерств: міністерства охорони здоров’я, міністерства освіти, міністерства юстиції.

Як вчити не щеплених школярів по закінченню 4-го класу, у Сарнах поки не знають. Батьки сподіваються, що гарантоване Конституцією право на освіту, таки реалізують. Вчителі чекають, що у столиці знайдуть компроміс. Тим часом дітей, яким не роблять щеплень, в області більшає.