Ця сфера давно вважалася ласим шматочком. В Україні лише у житлововму секторі, за даними Мінюсту, здійснюється близько 300 тисяч трансакцій у рік. Якщо за середню вартість оцінювання взяти 500 гривень, то вже нараховується дохід у 150 мільйонів гривень. І це лише частина ринку. Слід ще додати оцінку автотранспорту, майна комерційного призначення та земельних ділянок. У цій сфері працювали до 10 тисяч оцінювачів. З 1 лютого на ринку залишиться не більше 4 сотень таких фірм. Відповідно і вартість їх послуг зросте.

Зміни настали ще задовго до 1 лютого. Ігор Воронцов оцінює майно рівнян вже понад 10 років. Має професійну освіту та чималий досвід. Але нові правила оцінки майна залишають його без роботи. З 1 листопада минулого року він міг працювати лише з юридичними особами та тими, хто оцінює майно для процедур спадкування і дарування, та й то лише у І коліні. Втім тепер він надавати послуги може лише юрособам. У такій ситуації ще більше 10 тисяч спеціалістів по всій країні. Їм лишилося для роботи не більше 20% ринку оцінки майна. А з фізособами працюватимуть ті, хто пройшов спеціальне навчання та отримав сертифікат для роботи від держави. Це не більше 4 сотень фірм. Проте легітимність їх висновків чимало експертів піддають сумнівам. Адже нові оцінювачі можуть робити експертну оцінку, не виїжджаючи на об’єкт, а лише записуючи дані надані клієнтом, при цьому за похибку несуть відповідальність саме замовники.

Фактично в Україні з 1 лютого встановлюється монополія на цю професію. Відтепер оцінювач більше не повинен здобувати вищу освіту та походити річне стажування. Увесь ринок захоплять фірми, котрі отримали у держави сертифікати нового зразка. Ті ж, хто працював раніше, опинилися в ситуації, коли виконати усі вимоги Фонду держмайна нереально, пояснюють експерти.

Окрім того, працювати оцінювачі з 1 лютого будуть у новій автоматизованій системі. Вона не продається, а дається у користування за 80% від прибутку. Для звичайних українців це означає, що з 1 лютого вартість оцінки майна буде у рази дорожчою. А висновки оцінювачів без нових сертифікатів для фізосіб, які були зроблені з 1 листопада 2013 року, окрім випадків спадкування та дарування в І коліні, вважаються недійсними. Тому напередодні змін, на ринку відбулося значне пожвавлення попиту на роботу оцінювачів. Усі, хто планував якісь операції з нерухомістю, намагався виготовити відповідні документи заздалегідь.