Вперше профільна освіта на теренах України з'явилася у Палаці дітей та молоді. Нині святкують її 20-річчя. За цей час система профільної неформальної освіти не лише стала популярною, але й довела свою ефективність.

Профільну допрофесійну підготовку вперше започаткували у рівненському Палаці дітей та молоді 20 років тому. Інші позашкільні заклади в Україні лише зараз починають впроваджувати таку систему роботи. На святкування 20-річчя профільної освіти у Палац дітей та молоді запросили чимало гостей не лише з України, але й з країн Європи, Азії і навіть Африки, щоб поділитися своїм досвідом та здобутками, а також підсумувати діяльність ПДМу за цей час. Всього у Палаці дітей та молоді отримують профільну освіту 5 тисяч талановитих дітей та юнаків і щорічно ПДМ закінчують понад 200 випускників. Один із них - Сергій Гемберг відомий рівнянам, як співорганізатор джазового фестивалю «Art Jazz Cooperation». А цікавитися музикою він почав саме у Палаці. Сергій Гемберг з 5 років займався вокалом, а зараз хоче, щоб його син, досягнувши такого ж віку, теж пішов у ПДМ.

Андрій Матвіїв прийшов у Палац дітей та молоді навчатися журналістиці. А через кілька років сам почав навчати дітей, до того ж став відомим у Рівному журналістом. Андрій каже, що завдяки Палацу визначився із професією.

Визначитися із професією допоміг Палац дітей та молоді і голові ради Громадської організації "Екоклуб" Андрію Мартинюку.

На святкуванні 20-річчя профільної освіти у ПДМі відбувся ювілейний вечір творчих майстерень профільних шкіл "Сходження". Назва дуже символічна, адже це сходження до вершин досконалості вихованців та педагогів Палацу дітей та молоді.