Обігрівати й одночасно економити на опаленні. У першу чергу це стосується соціальних закладів, в яких котельні переводять на альтернативні види палива. Вбивають двох зайців: виконують соціальні ініціативи президента та економлять бюджетні кошти. Відмова від газу на користь торфу чи щепи, удвічі здешевлює обігрів шкіл, садочків, лікарень.

Тепло не від дорогого газу, а щепи, торфу чи пелетів. Альтернативне пальне гріє не гірше блакитного палива. Ще й заощаджує. Економія — третина, а той половина бюджетних коштів передбачених на опалення. Гріють й заощаджують уже 67 котелень на Рівне нщині , котрі подають теплоносій до соціальних установ.

Перехід на альтернативне паливо — постріл у декількох зайців. Окрім економії, місцеві чиновники виконують президентські ініціативи, а ще розвивають ідею вирощення енергетичної верби на непридатних для сільського господарства поліських землях. Її теж згодом перероблять на паливо. Наразі понад 660 тисяч саджанців висадили у п'яти районах.

Про альтернативу дорогому газу добре знають у Дубровиці. Торік тут почали газові котельні переводити на твердопаливні котли. Щоб забезпечити їх усіх порубаною на щепу енерговербою, рослиною треба засадити дві тисячі гектарів.

Дубровиччину включили до нацпроекту «Енергія природи» із відновлювальних джерел енергії. Це означає, що у місті збудують теплоенергоцентраль. Вона вироблятиме струм, працюючи на енерговербі. Супутній продукт роботи - гарячу воду, зможуть використовувати, як енергоносій. Коли схема запрацює, поки не прогнозують. Наразі вирішують, де саджатимуть енергорослини.

Використання альтернативних джерел енергії — одна із умов Євросоюзу Україні.