Невідомі поховання німецьких вояків, які загинули в часи Великої Вітчизняної війни, шукатимуть на Дубенщині. Німецькі науковці добилися дозволу місцевої влади на пошук та перепоховання їхніх рештків. Розкопки вестимуть в шести селах. Поховання, які вдасться знайти, німці хочуть перевезти на Львівщину. Там, в селі Потелич, на німецькому цвинтарі покоїться півтисячі солдатів. Утім, пошукам на Рівненщині можуть завадити скупі архівні дані про можливі захоронення німецьких вояків.

Гунар Аншютц представляє німецьку організацію, яка вже кілька років шукає в Україні рештки німецьких солдатів, щоб їх перепоховати. Іноземці вже досліджували рівненську землю кілька років тому. Цього разу приїхали просити обласну адміністрацію допомогти в розкопках на Дубенщині. Вони сподівають віднайти рештки солдат в шести селах.

Таких анонімних поховань на Рівне нщині чимало -кажуть науковці. Іще більше місць -узагалі нічим не позначені. Місцеві фахівці не приховують - німецьким дослідникам буде нелегко віднайти солдатські поховання.

Німецькі дослідники можуть розраховувати хіба на допомогу місцевих. Надто в тих селах, де проходили бої.

Розпочати пошукові роботи німці планують вже цього року. Сьогодні отримали погодження спеціальної комісії обласної адміністрації. Утім, в компетенції чиновників - не лише опікуватися похованнями іноземців. А й українців, які стали жертвами війни та політичних репресій. Попри те, що роботи вистачає, за три роки відколи створено комісію, чиновники змогли зібратися уперше.