Кажуть, якби не їх пильний нагляд за комунальниками та приватними фірмами - і тарифи в місті були інші, і цінники в магазинах. Що ж такого зробили, та хто намагається нас обдурювати - знає наша знімальна група, яка повернулася із звітної прес-конференції начальника рівненського відділення Антимонопольного комітету України.

За 8 місяців антимонопольники припинили 88 порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Такі цифри не випадкові - усе кропітка щоденна праця, кажуть у комітеті. За цей час працівники відомства оштрафували місцевих підприємців на понад 770 тисяч гривень. Як показує досвід - саме штрафи, а не рекомендації - дієвий спосіб боротьби з монополією. Результат же - мають оцінити рівняни.

Цьогоріч антимонопольники найбільше звертали увагу на роботу комунальних підприємств. Вони, як показали перевірки, всі у чомусь грішні. По 68 тисяч гривень штрафу має заплатити "Рівне обленерго", "Санком-Рівне ", "Рівне облводоканал". Ці підприємства - нав’язували рівнянам зайві послуги. Так, до прикладу, одного підприємця зобов’язали купити чавунну засувку за власні кошти. Коли той відмовився - відключили світло.

Грішать і органи місцевого самоврядування. Сьогодні в області формується чіткий перелік документів і довідок, які є платні, а які ні. Бо, як показують перевірки, зловживання зустрічаються занадто часто. Зобов’язати знизити, обіцяють антимонопольники, вартість виготовлення паспортів. А за медичні довідки закликають платити не більше 46 гривень. Усі суми вищі - порушенння ваших прав. Головне ж кажуть фахівці, аби громадяни були свідомими. Дивились за що платять і читали етикетки на товарах, які купують.