15 серпня - день археолога. Напередодні свята рівненські археологи зробили подарунок усім любителям старовини. У Пересопниці розкопали давньоруське житло. Також серед знахідок вони виявили кераміку, майже два десятки кістяних проколок, а ще намистину, прикрашену орнаментом.

Сезон археологічних розкопок триває нині у Пересопниці. Зараз на місці працюють студенти-волонтери. Об’єкт, який вони досліджують, у Х-ХІ столітті, припускають, міг бути ремісничою майстернею.

Територія, яку досліджують, становить чималий інтерес, стверджують археологи. Людям впродовж доволі тривалого часу було вигідно і зручно селитися біля річки. Тому земля буквально всіяна пам’ятками різних періодів, починаючи від Трипілля. Є тут і старожитності так званої Милоградської культури, а це 4 століття нашої ери. Таких об’єктів зазвичай не знаходять цілісними, однак у Пересопниці археологам із цим пощастило. Тим часом культурно-археологічний комплекс розширюватимуть і надалі, резюмував Олексій Губанов. А поряд із сучасними об’єктами будуть і віднайдені під час розкопок.

Обласна влада планує також облаштовувати і інші пам’ятки, які є унікальними для всієї України. На черзі - облагородження Тараканівського форту.