Світові запаси ключового компонента для виготовлення сучасних сенсорних дисплеїв - металу індію - закінчуються, через що виробникам смартфонів, планшетів і іншої сучасної електроніки в найближчі роки доведеться освоїти нові матеріали для сенсорних екранів.

Ця проблема обговорювалася у Сан-Франциско на промисловій конференції SEMICON West. Експерти зазначають, що в сучасних сенсорних екранах є плівка з оксиду індію та олова, за допомогою якої реєструється натискання. Цей матеріал використовується з тієї причини, що він має високу прозорість і провідність.

Освоїти нові матеріали виробники повинні в промислових масштабах вже в найближчі роки.

Так, в 2013 році загальна площа сенсорних екранів у всіх випущених пристроях збільшиться більш ніж в 2 рази - до 25,5 млн кв м порівняно з 12 млн кв м в 2012 році. Очікується, що до 2015 року площа збільшиться до 35,9 млн кв м.

Попит на сенсорні екрани значно збільшується також у зв'язку із зростанням ринку сенсорних ноутбуків.

Однією з найбільш перспективних альтернатив плівки з оксиду індію є графен - матеріал, який являє собою сітку з атомів вуглецю.

На одному з виступів головний виконавчий і технічний директор компанії Nanotech Biomachines Уілл Марінез продемонстрував прозорий лист, покритий графеном. Мартінез кілька разів зігнув цей лист, показавши стійкість до деформації, якою не може похвалитися оксид індію та олова. Ще однією альтернативою застосовуваного зараз матеріалу є срібний нанодріт. Він також дозволяє створювати гнучкі дисплеї. У лабораторних умовах дисплей з таким покриттям був зігнутий близько 100 тис раз без появи ознак деформації.

Відтак графен і срібний нанодріт не тільки зможуть замінити оксид індію, але і дозволять створювати гнучкі дисплеї для пристроїв, що вдягаються.