Двоповерхівка на вулиці Фруктовій 4, руйнується не дням, а по годинам. Тут тріщать стіни, проблеми із водопостачанням та водовідведенням, немає освітлення у підвалах, димарі у аварійному стані. Фактично створивши ОСББ ще у 2011 році мешканці донині не можуть юридично відповідати за свій будинок та відновлювати його.

Тріщати по швах будинок на вісім квартир почав ще у дев’яностих. Коли свідомі мешканці зрозуміли, що чекати на допомогу безглуздо, й почули про усі плюси створення ОСББ – вирішили, що знайшли вихід із ситуації. Тоді почали звертатись до житлово-комунального підприємства «Паркове», на балансі якого знаходився будинок та піднімати документацію. Однак, як виявилось у Жеку не знайшли ані техпаспорту, ані поверхового плану будинку. Інвентарну справу теж не вели. Після цього мешканці звернулись до управління житлово-комунального господарства та долучились до пошуків самі. Знайденим були шоковані.

Два роки тому на будинку замінили шиферне перекриття і зливову систему, та на цьому всі ремонтні роботи завершились. А з першого січня 2013 року будинок передали на баланс ЖКП «Західне». Однак, навіть прибирання під’їздів та прибудинкової території працівники жеку тут не проводили. Тріщини на стінах кожного року збільшуються, відбуваються перебої із електропостачанням, проблеми із водопостачанням та водовідведенням, бідкаються мешканці двохповерхівки. Відтак, люди, які фактично створили ОСББ ще у 2011році, звернулись до Жеку, щоб він передав їм споруду на баланс, згідно з законом про ОСББ.

Таким чином, аби мешканцям повністю отримати будинок на баланс ОСББ, необхідне проведення дефектного акту. Себто опису реального стану будинку. Після якого має відбутися перший капітальний ремонт. І тільки тоді мешканці можуть повністю відповідати за свій будинок. Допоки цього не зроблено мешканці не можуть розробити тарифів, не можуть найняти управляючу компанію, не можуть юридично доглядати за власним будинком. Зробити дефектний акт не проблема, говорить міський голова. Проблема у відсутності коштів на капітальні ремонти.

Навести лад у будинку реально. Місто готове фінансувати ремонтні роботи у будь-якому ОСББ на 80 відсотків, запевняє міський голова. Лише 20 - повинні внести мешканці. У 2013 році в Рівному на цю програму виділено 5 мільйонів гривень.