Навчання із відпочинком поєднують протягом двох останніх тижнів МАНівці Рівненщини. 75 кращих юних науковців преміювали путівками до "Електроніка". Це математики, філологи та географи. Найбільше пощастило тим, хто навчається за природничо-математичним напрямом. Вони у телескопи спостерігали за небом, зорями, місяцем, сонцем та іншими планетами.

Так виглядає сонце у телескопі понад сотню крат. Чорні цятки на білому диску — це сонячні плями.

Так чітко побачили їх на власні очі 25-теро МАнівців з усієї Рівне нщини уперше. Дотепер березнівчанка Валерія розглядала небо у телескоп тільки декілька разів: раз в Італії та декілька разів на уроці фізики. Літня школа для них стала Раєм спостережень за небом.

А ще юні науковці спостерігали за Сатурном. Побачити стільки всього, додає вчитель, пощастило, бо небо було чистим. Та якщо, навіть, вони зрозуміють, що наука про небо та планети не її, це також позитив. Діти знайдуть себе у іншому місці. Але ця закоханість у небо залишиться у них на все життя.

Не астрономом, а хірургом-кардіологом мріє стати Влад. Але після того як зазирнув у телескоп, почав марити планетами. Місяць, каже, до цього був просто блискучою цяткою на небі. А тепер — це одна із найцікавіших планет: із кратерами, морями. А ще хлопець відкрив Сатурн.

Стати ближчим до неба й зірок, дізнатися більше про космос та світобудову можуть усі, кажуть у МАНі. Астрономія, переконують, набагато ближча й досяжніша, ніж відстань від Землі до найближчої зірки.