У Франції стартував ювілейний 50-й авіасалон «Ле-Бурже». Авіаційна виставка в однойменному містечку неподалік Парижа проводиться раз на два роки з 1908-го. З тієї пори салон у Ле Бурже надає можливість дізнатися практично все про останні тенденції в аеронавтиці та літакобудуванні.

З усіх усюд

Цьогоріч представлена продукція понад 2 тисяч компаній із 44 країн. Упродовж тижня на зачинених майданчиках триватимуть перемовини про масштабні угоди у галузі авіаційного бізнесу. Організатори передбачають, що сума підписаних контрактів може сягнути 120 мільярдів доларів. Для широкого загалу двері авіасалону відчиняться у пʼятницю, в останній його день.

Змагання авіагігантів

Авіасалон «Ле-Бурже» традиційно стає ареною змагання за ринки збуту двох велетнів авіаційної галузі — європейського Airbus і американського Boeing. Очікується, що далекомагістральний лайнер Boeing-787 Dreamliner на авіасалоні представлять одразу декілька авіакомпаній. Американський концерн прагне довести, що технічні негаразди його творіння вже позаду.

Водночас його європейський конкурент відповість презентацією Airbus А-350. У пʼятницю літак, що може перевозити до 350 пасажирів, успішно здійснив перший політ у Тулузі, на півдні Франції.

Нові контракти

У перший же день роботи ювілейного авіасалону підписуються нові угоди, великі контракти на мільярди євро. Європейський виробник аеробусів, авіагігант Airbus щойно отримав замовлення від німецької авіакомпанії «Люфтганза» на постачання 100 літаків А320 – для польотів середньої дальності та на короткі відстані.

«Люфтганза» отримає літаки як поточної моделі, так і тієї, яка щойно запускається у виробництво. Різниця між ними – у формі крила.

«Ми видозмінили крила, це дає нам економію палива. А ще ми виграємо в екологічному плані», – каже представник компанії.

Ще один контракт, що його уклав Airbus, стосується вже моделі А380 – широкофюзеляжного двопалубного літака.

Одним із великих європейських авіаперевізників, які замовлять аеробус А380, стала компанія British Airways. Вона почне отримувати літаки вже цьогоріч.

А британський бюджетний авіаперевізник ЕasyJet вирішив збільшити флот і купує в французького виробника Airbus 130 нових лайнерів. Ідеться про нові енергозберігаючі Airbus А320 neo. Загальна вартість угоди перевищує 10 мільярдів євро.

«Боїнг» не відстає

Найбільший у США виробник літаків Boeing у свою чергу продає Boeing-787 Dreamliner і різні модифікації Boeing-737. Як повідомляється, корпорації вдалося розвʼязати проблему, повʼязану із перегріванням акумуляторів.

Комфорт на п’ять зірок

У Ле Бурже «Катарські авіалінії» замовили шосту модель цього літака.

«787-й – наш новий літак, його інтерʼєр – справді розкішний. Тут інше розташування пасажирських крісел, комфорт, який можна порівняти із 5-зірковим готелем», – повідомляє представниця авіаліній.

Комфорт – не тільки для пасажирів, а й для пілотів. «Це – цілком новий за задумом і втіленням підхід до професії пілота. Тепер йому простіше кермувати лайнером. Управління – більшою мірою компʼютеризоване у порівнянні з іншими моделями», – каже пілот компанії.

Погода не сприяє

Цього року весна та літо не надто пестили парижан гарною погодою. Відкриття авіасалону в Ле Бурже не стало винятком, навіть довелося трохи зачекати, поки не припиниться злива, аби помилуватися новим військово-транспортним літаком, також випущеним корпорацією Airbus – А400М.

Поставки для ВПФ Франції тільки-но почалися, затримка була повʼязана із тривалим очікуванням сертифікату на двигун від влади країни.

І, ясна річ, французькі льотчики не оминули чудової нагоди, аби вкотре продемонструвати свою висококласну майстерність.

Le Bourget 2013 – тільки факти

7 днів виставки (17–20 червня для промисловців, 21–23 червня – для широкої громадськості) 2215 експонентів із 45 країн (на 5 з половиною відсотків більше, ніж минулого разу) 350 000 очікуваних відвідувачів (промисловців і широкої громадськості) 290 офіційних делегацій зі 100 країн покази 130 літаків покази Boeing 787, Airbus A380 та A400M, Sukhoi Su-35 130 000 м2 виставкової площі та 192 000 м2 виставкової площі для літаків 3200 журналістів із цілого світу «The Careers Plane»: виставка, що дає можливість зустрітися з людьми, які проектують, продукують і продають літаки «18th Air & Space Forum»: широка громадськість має змогу ознайомитись із новинками в аерокосмічній промисловості