Від краватки залежить дуже багато чого — наприклад, те, як виглядатимуть костюм і сорочка. Неправильно підібрана краватка здатна зіпсувати враження навіть від дорогого костюма. І ніщо інше, окрім краватки, не розповість про смак, пристрасті і характер чоловіка.

Який колір до якого вбрання? Що стосується кольору, то вважається, що смугляві й темноволосі чоловіки можуть собі дозволити яскравіші, помітніші тони. Світловолосі і блідолиці повинні бути в цьому відношенні скромнішими. До одноколірної сорочки підходить будь-яка краватка: у клітинку, смужку, горошок тощо. Краватка з темними чіткими діагональними смугами також підходить для ділового одягу. Влітку вибирайте краватку зі смугами пастельних тонів на світлому фоні. Так звані консервативні краватки (з колами, ромбами, трикутниками) незамінні для авторитетної людини. Своєю строгістю, чіткістю, врівноваженістю вони підкреслюють положення власника. До речі, помічено, що перевагу витонченим краваткам світлих тонів звичайно віддають люди веселі, оптимісти, легкі на підйом, любителі розваг і романтики. Перевагу темним, важким і широким краваткам віддають консервативні начальники, неусмішливі, суворі, з важкою вдачею і навіки сталими звичками. Для класичного костюму необхідно підібрати класичну краватку: однотонний, у смужку, з дрібним набивним малюнком. Клітка, а особливо коса клітка, доречна в поєднанні з одягом вільного стилю. Класична відповідність краватки, костюма і сорочки: темний костюм, світла сорочка і темніша краватка. Усе це повинно поєднуватися між собою за кольором. До речі, з малюнком сорочки краще не експериментувати. Під костюм доречні сорочки однотонні або в дрібну смужку. В крайньому випадку — ледве помітна, дрібна клітинка. Хороша краватка зроблена з якісного шовку, який добре тримає вузол. Кращі краватки зшиті з єдиного квадрата матерії методом “у сім складань”, коли шматок шовку складають сім разів. У фірмової краватки шов із внутрішньої сторони широкої частини ніколи не зашивається до кінця. Обов’язкова наявність петлі, в яку заправляється вузький кінець. Часто цю функцію виконує бирка з “лейблом” виробника. Шовк, з якого зшита краватка, повинен бути викроєний навскоси, щоб краватка не перекручувалася і висіла прямо. Перевірити це можна так: взяти краватку за вузький кінець і опустити. Якщо вона не падає вниз прямо, а перекручується, значить погано скроєна.

Кому що подобається? Краватка в смужку (горизонтальну, вертикальну або діагональну) — це атрибут успішного бізнесмена. Смужка — це як стрілка, що вказує шлях, звернути з якого у жодному випадку не можна. Такі люди зазвичай надійні, вірні, дбайливі, але дуже зайняті своїми справами. Краватка в квіточку — суто для романтичної натури. Звичайно такі краватки вибирають люди творчих професій, неординарні особи, з якими цікаво, але трохи ненадійно. Вони дуже люблять витати в хмарах і будувати повітряні замки. Краватку в цятку або в горошок вибирають переважно честолюбні і цілеспрямовані люди. Цікаво те, що величина “гороху” знаходиться в прямій залежності від рівня товариськості людини: чим крупніше — тим більш товариський власник краватки. Краватку з орнаментом для шалено терплячі і стримані люди. Іноді так хочеться від них чогось неординарного, але, на жаль, їх нічим не проймеш, відбудуться жартами від будь-якого зауваження і залишать все так, як їм зручно. Однотонні краватки вибирають люди, які у всьому люблять порядок, слідують встановленим правилам. Так, що стає нудно від їх “правильності” і вічної послідовності. Світла однотонна краватка яскравого кольору, швидше за все, просто свідчить про брак смаку. Колір краватки має чимале значення. Синій свідчить про надійність і товариськість, відвертість і доброзичливість. Переважання яскраво-червоного кольору в малюнку краватки видає чоловіка амбітного і енергійного, прагнучого до влади. Перевагу темно-червоного кольору віддають упевнені в собі чоловіки. Світло-зелений відрізняє чоловіків, що високо оцінюють себе і що пред’являють високі вимоги до тих, хто їх оточує.

Рівне нська газета